31 Mart 2018 Cumartesi 20:30

Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleşti

Galatasaray Spor Kulübü Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Auditorium Toplantı Salonu’nda gerçekleşti. 2006 üyemizin katıldığı ve yaklaşık 12 saat süren Genel Kurulda 1 Ocak 2017-31 Aralık 2017 dönemi Mali ve Yönetsel bakımdan ayrı ayrı görüşülerek oy çokluğuyla ibra edildi.

Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı Başkanımız Mustafa Cengiz'in Divan Başkanlığı konuşması ile açılırken Metin Sinan Aslan yapılan oylama sonucunda oy çokluğu ile Kongre Divan Başkanlığına seçildi.

Divan heyetinin oluşmasının ve Genel Kurul evrakının incelenmesinin ardından Atatürk ve silah arkadaşları, vatan uğruna yaşamlarını yitirmiş şehitler, kulübün bir numaralı üyesi Ali Sami Yen ve arkadaşları adına bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. İstiklal Marşı'nın ardından başkanımız Mustafa Cengiz sunuş konuşmasını gerçekleştirdi.

Başkanımız Mustafa Cengiz, "Burada önemli, tarihi bir mali genel kuruldayız. Belki dernekler tarihinde görülmemiş bir durumla karşı karşıyayız. Faaliyet raporunu, denetleme raporunu yapan eski yönetim, bunu sunan ise yeni yönetim olacak" derken "Bize eski yönetimden denetleme raporu gelmedi. Rapor gelmediği için onlar da hazırlayamadı. Eski yönetimin raporunu yayınladık. Bizim hiçbir endişemiz yok. İki rapor olduğu için kendi aramızda tartışmalar çıkabilir. Benim başkan olarak ricam Galatasaray asaletine yakışır şekilde hitaplarda bulunmazı rica ediyorum. Galatasaray'ın tüm kulvarlarda farklı olduğu genel kurulda da kanıtlanmalı" ifadelerini kullandı.

"2 AYDA 291 MİLYON TL NAKİT GİRİŞ YAPTIK"
24 Ocak'tan itibaren 2 ayda 291 milyon TL nakit giriş olduğunu söyleyen Başkanımız Mustafa Cengiz, "Sermaye artışı başvurusundan, Kasım ayında eski yönetimden doğru başvuru yapılmıştı. Onlara teşekkür ederim. Reddedilen başvuruyu canlandırdık. Tamamlamak bize nasip oldu. 146.2 milyon TL nakit girişi oldu. Galatasaray hisse senedi alan herkese teşekkür ederim" şeklinde konuştu.

"FUTBOLCU SATIŞLARINDAN 72 MİLYON TL ALDIK"
Futbolcu satışlarından 72 milyon TL gelir olduğunu vurgulayan  Başkanımız, "Büyük bir bölümünü Ndiaye'den aldık. İyi bir fiyata sattık. Yayın haklarından 20 milyon TL aldık. VIP, loca satışlarından 9.11 milyon TL tutarında nakit akışı oldu. Maça gelmeyen, bilet almaya, loca almaya başladı. Bizler taraftarın ve sizlerin sesi olduk. Ben bundan gurur duyuyorum. Müthiş bir kalkış oldu. UEFA'ya da bunun sunumunu yaptık. Biz Ali Sami Yen'den bu yana gelen bir dizi filmin aşamasıyız" değerlendirmesini yaptı.

"287 MİLYON TL NAKİT ÇIKIŞI OLDU"
Başkanımız, 287 milyon TL nakit çıkışının yapıldığını dile getirirken "35 milyon TL vergi ve SGK'ya ödedik. Transfer yasağı futbolda vardı. 19 milyon TL vergi ve sigorta borcumuz vardı. Transfer yasağına engel olan vergi borcunu ödedik. Futbolculara 95 milyon TL maaş ödemesi yaptık. 30'a aşkın futbolcuya ödeme yaptık. 50 milyon TL'ye yakın bonservis ve kira ödemesi yaptık. Kredi ödemesi de yaptık. Yeni kredi de aldık. 263 milyon Dolar kredi borcu, 245 milyon Dolar'a indi. 996 milyon TL finans borcumuz 980 milyon TL oldu. Ertelenmiş 34 milyon TL faktoring kredisi ödenmiştir. Bunların toplamı 67 milyon TL. Keşke faktoring alınmasaydı. Nasıl bir duruma düşmüşüz ki; bizi devamlı tehdit ettiler. İnanın kaçmaktan fırsat bulamadık. Bunlar adama çöker ümüğünü sıkar. Allah bizi bunların eline düşürmesin. İnşallah hepsini temizleyeceğiz. 35 milyon TL kredi ödemesi yaptık. 4 banka ile çalışıyoruz. Şahsi kefalet verdik. 17 milyon TL aldık. Bunu sermaye artışından sonra geri ödedik" açıklamasında bulundu.

“ÜRÜN ALAN TARAFTAR SAYISI DA 143 BİNDEN, 227 BİNE ÇIKTI"
Türk Telekom Stadyumu’nun doluluk oranının 2 ayda müthiş bir artış gösterdiğini belirten ve Yellow Friday etkinliğinin dünyada benzeri olmadığını ifade eden Başkanımız Mustafa Cengiz, "Stokları eritin dedik. Stoklar 23 milyon TL'ye yakın. Kayserispor maçından sonra start verdik. Taraftar da müthiş bir aksiyon yaptı. Yüzde 72 artış oranı sağladılar. 2018 yılında 22.5 milyon satış yaptık. Ürün alan taraftar sayısı da 143 binden, 227 bine çıktı. Parakende satış tutarı 2 günde 6 milyon TL oldu. Ortalaması yüzde 65'lik artış ortalaması var" şeklinde konuştu.

"BÖYLE BİR TARAFTAR DÜNYADA YOK"
Taraftara açık antrenmanın teknik direktörümüz Fatih Terim'in fikri ile realize olduğunu açıklayan Başkanımız, "Toplam 30 bine yakın taraftar. Saatlerce takımlarını desteklediler. Böyle bir taraftar dünya yok. Bunu para vererek, bedava otobüs tutarak yapamazsınız" derken Galatasaray'ı doğrudan ilgilendiren konular hakkında 6 bakanlık ve 6 belediye reisini gezdiklerinin altını çizdi.

"YENİ MÜLKLER EDİNMELİYİZ"
Yönetim kurulunun projelerine de değinen Başkanımız Mustafa Cengiz, "Riva elimizden çıktı. İnşallah iyi hale gelir. Oradan mülk ve para kazanacağız. Bizim yeni mülkler edinmemiz gerek. Eski başkanların emanetini üst seviyeye çıkarmak istiyoruz. Benim amacım gelir gider dengesini sağlamak. Lafla peynir gemisi ilerlemez. Sponsor konusunda ciddi çalışmalarımız var. Kapalı spor salonunu bitireceğiz. Doğru adamı doğru yere koymak istiyoruz. Galatasaray'da sistem oluşturmak istiyoruz. Satın almaktan, futbolcu alamaya kadar her şeyi sisteme bağlayacağız. Amerikan sistemi gibi olacak. Asla rastgele alım ve satım olmayacak. Mevcut projeleri daha iyi hale getireceğiz. Tek tek bunları size anlatacağım" diye konuştu.

"ADNAN BAŞKANIMIZIN ARAMIZA KATILMASINI İSTİYORUM"
Eski başkanlarımızdan Adnan Polat ile genel kurulda yaşadıkları olayla ilgili konuştuğunu da belirten Başkanımız, "Konu Yargıtay'a taşındı. Oy birliği ile o yargı ibrasını iptal etti. Bu konuda oylama yapamayız. Hukuken olmaz. Bu küslük son bulmalı. Adnan Polat ve yönetiminde bulunan değerli insanlar. Eski başkanlar gibi onlar da hizmet yaptı. Bu kırgınlığın gitmesini istiyorum. Adnan başkanımızın da aramıza katılmasını istiyorum. Biz bir aya geldikçe büyürüz. Ayrışırsak parçalarız" temennisini kürsüden dile getirdi.

"UEFA, GALATASARAY'IN BÜYÜKLÜĞÜNÜN BİLİNCİNDE"
Başkanımız sözlerini "UEFA ile iki defa buluştuk. Çok ciddi sunum yaptık. UEFA Tükiye'yi ve Galatasaray'ı kazanmak istiyor. UEFA, Galatasaray'ın büyüklüğünün bilincinde. Galatasaraysız organizasyon istemiyorlar. Sanırım UEFA, futbolla yatıp, kalkan Galatasaray'ı cezalandırmayacaktır. Biz onlara vaatte bulunduk. 72 sayfalık sunum yaptık. Normal ve kötü senaryoları da verdik. Burada beyan ve taahhüt ediyorum. Biz yönetim olarak UEFA'ya verdiğimiz sözlerin tümünü yerin getireceğiz. Ana ilkemiz samimiyet, şeffaflık ve doğru konuşma olacak" ifadeleriyle tamamladı.

Başkanımız Mustafa Cengiz'in yaptığı sunuş konuşmasının tamamını Galatasaray SK Youtube hesabından izleyebilirsiniz:

Başkanımız Mustafa Cengiz'in konuşmasının ardından gündemin bir sonraki maddesi gereği idari faaliyet raporunun okunması için Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Muhasip Üyesi Okan Böke kürsüye geldi. Böke'nin konuşmasının tamamını Galatasaray SK Youtube hesabından izleyebilirsiniz:

Galatasaray Spor Kulübü 36. Başkanı Dursun Özbek'in konuşmasının ardından Cengi Ergani, 87. yönetimin Denetim Kurulu raporunu okurken İbrahim Anıl, Emir Otluoğlu, Hayim Pinto ise 88. Yönetim Kurulu'nun Denetim Kurulu raporlarını üyelere aktardı. Raporların ardından Zeki Kadirbeyoğlu, Özgür Savaş Özüdoğru, Köksal Ünlü, Ali Fatinoğlu, Mesut Uzal, Hayri Kozak, Emir Kıvırcık, Mehmet Helvacı, Timur Kuban, Fatih Altaylı, Burak Elmas, Mete İkiz, Ahmet Özdoğan, Yasin Çakmak, Hikmet Koyuncuoğlu, İbrahim Ziyal, İbrahim Göknar, Zafer Şener, Taner Aşkın, Metin Akalın, Volkan Karsan, Begüm Özkan, Metin Ünlü, Nazımcan Angın, Emre Akyazıcı, Murat Sarıgül, Tayfun Uruk, Levent Pınar, Yusuf Yıldız, Ali Güvenç Kiraz, Emre Uğurlu, Ebru Köksal, Yusuf Kuzey, Sedat Doğan, İbrahimÖzdemir, Mehmet Bilen, Kerem Övet, Mehmet Güleli, Reha Yereşen, Yalın Tolga Göknar, Osman Tamburacı, Hüsamettin Kavi, İlker Canalpve eski başanlarımızdan Duygun Yarsuvat konuşmak için talepte bulundu. Ancak bazı üyeler konuşma haklarından feragat etti.

Kongre sırasında yaşanan kısa süreli gerginlik nedeniyle Başkanımız Mustafa Cengiz, camiayı bütünleştirici konuşma için söz aldı. Başkanımız “Eski ya da yeni yönetime kızgın olabilirsiniz, vakarınızı ve efendiliğinizi Galatasaray'a yakışır şekilde muhafaza edin. Burası Türkiye'nin batıya açılan penceresi, kavganın, fiziki müdahalenin yeri değil. Bu bize yakışmaz. Beğenmeseniz de lütfen sakin olun. Hepimiz birbirimizin kardeşiyiz. Kontrolsüz öfke kaos yaratır, bizi birbirimize düşürür, hedefimizden saptırır. Lütfen birbirinize saygılı olun, bizi dosta düşmana mahcup etmeyin” dedi.

Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı'nda Kulüp ve bağlı ortaklıkların net borcunun toplam 2 milyar 883 milyon 46 bin 894 lira, alacakların ise 1 milyar 719 milyon 616 bin 165 olduğu belirtildi. Borç alacak farkının 1 milyar 163 milyon 430 bin 729 lira olduğu aktarıldı. Galatasaray Kulübünün 31 Aralık 2016 itibarıyla borç alacak farkı, 1 milyar 189 milyon 211 bin 671 lira olarak gerçekleşmişti.​ Denetim kurulunun da ibra oylaması gerçekleşirken 7 disiplin dosyası görüşülüp karara bağlandı. 2018 bütçesi oylanıp kabul edildi ve Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı sona erdi.