11 Nisan 2009 Cumartesi 14:14
Basın Toplantısı: 2009 Çanakkale Resim Yarışması

Genel merkezi Avustralya Sidney'de bulunan Gallipoli Memorial Club ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi tarafından düzenlenen 2009 Çanakkale Resim Yarışması'nın basın toplantısı, bugün Florya Metin Oktay Tesisleri Turgay Vardar Basın Odası'nda yapıldı. Galatasaray Spor Kulübü'nün de destek verdiği yarışmanın basın toplantısına, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat, Çanakkale Avustralya Konsolosu Peter Rennert, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ile profesyonel futbol takımı oyuncularımızdan Harry Kewell ve Arda Turan katıldı.
İlk olarak söz alan Başkan Adnan Polat, Galatasaray'ın Çanakkale Savaşları'nın içinde olduğunu hatırlatırken, "Lisemizde şehit talebelerin isimlerini görürsünüz. Aynı zamanda Galatasaray takımının futbolcularıydılar. O dönem başarıdan çok cepheden gelen acı haberlerin olduğu bir dönem" dedi.
Şehitlerimizle Avustralyalı askerlerin bugün Çanakkale'de yan yana yattığını vurgulayan Adnan Polat, "Anlamsız savaşın neticesinde dostluk tohumları filizlendi. Bugüne kadar da bu dostluk sürdü. Bu dostluğun simgesini bugün Galatasaray'da görebiliyoruz. Avustralya Milli Takımı'nın yldızı Harry Kewell ve Türk Milli Takımı'nın yıldızı Arda Turan aynı forma için mücadele ediyorlar. Dostluğu çok güzel simgeliyorlar." diye konuştu.
Üç senedir ilk Çanakkale Konsolosu olmaktan onur duyduğunu söyleyen Peter Rennert ise resim yarışmasına destek veren herkese teşekkür ederken, yarışmada amacın 1915'te savaşan iki taraf askerlerin de ruhunu yansıtmak olduğunu söyledi. O kahramanların yeni nesillere büyük dersler bıraktığını belirten Rennert, "Yarışma aynı zamanda olağanüstü bir vizyona sahip Mustafa Kemal Atatürk'ü temsil etmektedir" diye konuştu.
Galatasaray'ın Çanakkale savaşlarında yeri olduğunu hatırlatan Konsolos, resim yarışmasına verdiğimiz destek için kulübümüzü tebrik etti ve yarınki Galatasaray - Fenerbahçe maçı için şans dilerken derbide oyuncularımızın Çanakkale ilhamını birkaç dakika olsun hissedebilmelerini istedi.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir de Çanakkale'nin efsane savaşlarla anılmasına karşın barış kenti olmayı vizyon edindiğini ve barış için çalışmalarının devam edeceğini söyledi.
Harry Kewell, barış elçiliği görevinden çok mutlu olduğunu vurgularken, "Umuyorum kanlı savaşlardan doğan dostluk ilerler ve devam eder. Dostluğu yansıtmanın, güzel resimler yapmaktan daha iyi bir yolu yok" dedi.
Arda Turan ise bu anlamlı gün için herkese teşekkür ederken "Barış elçisi olmak gurur ve onur verici. Umarım Kewell'la başka aktivitelerde de yer alırız. Savaşın anlamsız ve gereksiz olduğunu söylüyoruz. Her toprak güzel. Ama topraklar savaşmak için değil yaşamak için. Savaş olmaması dileğiyle" diye konuştu.
Son olarak "derbi ve barış" konulu bir soruyu yanıtlayan Başkan Polat, Fenerbahçe Kulübü'nü derbi öncesi yemeğe yazı ile davet ettiklerini, bunu her kulübe yaptıklarını belirtti ve "Mazeret bildiren bir mektup aldık. Başkan Aziz Yıldırım, maçtan sonra ortak bir tarihte yemek öneriyor. Olabilir. Mazeretlerini hoşgörüyle karşılıyorum" dedi.
Futbol Federasyonu ile ilgili soruya da cevap veren Başkan Polat, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın çözüm önerdiğini ve gelecek hafta Federasyon Başkanı Mahmut Özgener'le bir araya gelip Türk futboluyla ilgili talepleri kendisine ileterek buzları eritmeye çalışacaklarını
açıkladı.
Derbide Federasyon'a gelebilecek tribün tepkisinden endişe ettiklerini söyleyen Polat, Özgener'in ince ve nazik bir düşünceyle maça gelmemeyi düşündüğünü belirtirken şunları söyledi: "Yarın kim gelirse gelsin, Federasyon ya da Fenerbahçe başkanı, biz taraftar olarak herkesi şaşırtalım, hoşgörüyle kucak açalım ve Galatasaray'ımızın menfaatlerinidüşünerek hareket edelim. Çünkü ceza sınırındayız. Bir dahaki maçı seyircisiz oynayabiliriz. Hala şampiyonluk adayıyız. Son düdüğe kadar da vazgeçmeyeceğiz."