30 Kasım 2012 Cuma 13:31

Galatasaray Efsanelerini Anıyor Türk Telekom Dünyaya Duyuruyor

Galatasaray Efsanelerini Anıyor Türk Telekom Dünyaya Duyuruyor

Türk sporunun en büyük taraftarı Türk Telekom ve Galatasaray Spor Kulübü’nün işbirliği ile başlatılan “Galatasaray Efsanelerini Anıyor, Türk Telekom Dünyaya Duyuruyor” projesi kapsamında gerçekleştirilen etkinlikler bu sezon da tüm hızıyla devam ediyor.

Bu sezon Türk basketbolunun efsane ismi Yalçın Granit ile başlayan, ardından Metin Kurt, Arif Erdem, Nihat Akbay, Sinan Erdem ve Ali Uras ile devam eden etkinliğin bu haftaki efsane isimi unutulmaz basketbolcularımızdan Şengün Kaplanoğlu. Ali Sami Yen Spor Kompleksi Türk Telekom Arena'da oynanacak Galatasaray - Gaziantepspor karşılaşmasından önce düzenlenecek törenle onurlandırılacak.

1960'larda Galatasaray'da uzun yıllar basketbol oynayan, takım kaptanlığı yapan Şengün Kaplanoğlu birçok şampiyonluğun önemli mimarlarından oldu. 1970'lerde basketbol takımımızın antrenörlük görevini de yürüten Kaplanoğlu, Alp Yalman'ın başkanlığı zamanında  1992-1994 seneleri arasında Yönetim Kurulu üyesi olup basketbol şubesinden sorumluydu.

Etkinlik çerçevesinde Şengün Kaplanoğlu’nun dev bayrağı karşılaşma öncesinde Türk Telekom Arena tribünlerinde dalgalanacak.

Şengün Kaplanoğlu
1938'de Ankara'da doğdu. Burada basketbola başlayan ve Yenişehir Genç'te oynayan Kaplanoğlu, Ankara Atatürk Lisesi'ni bitirdi. Son olarak 1956-57 sezonunda Mülkiye'de oynadıktan sonra Galatasaray'a geldi. 1958'de Modaspor'a transfer oldu ve iki senenin ardından Deniz Harp Okulu'na geçti. Burada da iki sene kalan Kaplanoğlu 1963-64 sezonunda yeniden Galatasaray'a döndü ve Yenilmez Armada sonrası yeni bir başarı döneminin mimarlarından oldu. 1963-1966 arasında iki kez Türkiye Şampiyonası'nda birinci olan takımda yer aldı. 1996-1972 yılları arasında Nedret Uyguç, Nur Danişment, Fuat Tahir'li kadroda 6 numaralı formayı giymekteydi ve takım kaptanıydı. 1966-67 sezonuyla başlayan Türkiye Deplasmanlı Basketbol Ligii'nde Galatasaray'ın Petar Simenov yönetiminde 1968-69 sezonunda kazandığı ilk şampiyonlukta yer aldı. Kaplanoğlu 1969-70 Türkiye Kupası zaferini de yaşadı. 1971-72 sezonunda İTÜ'nün antrenörlük görevini yürüttü ve takımını şampiyonluğa taşıdı. 1975-76 sezonunda Galatasaray'ı da çalıştıran Kaplanoğlu basketboldan uzaklaşıp iş yaşamına yöneldi. Alp Yalman'ın başkanlığı döneminde 1992-1994 seneleri arasında Yönetim Kurulu üyesi olan Kaplanoğlu basketbol şubesinden sorumluydu. 2000'li yılların başında basketbol şubesinin özerk olması için çalışmalarda bulundu. Sayısız kez A Milli oldu, 1959, 1961 ve 1963 Avrupa Şampiyonası'nda oynadı. 1965 senesinde evlenen Şengün Kaplanoğlu'nun üç çocuğu bulunmaktadır. Oğlu Kemal Şengün Kaplanoğlu da Galatasaray'da basketbol oynadı ve kulüp üyesidir. Son dönemde özel işlerine ağırlık veren Şengün Kaplanoğlu, sinema endüstrisinin dünyaca ünlü firmalarının Türkiye lisansörlüğünü yapan film dağıtım sektörünün lider kuruluşlarından Tiglon'u kurdu ve burada yönetim kurulu başkanlığı yaptı.