24 Temmuz 2025 Perşembe 20:04

Divan Kurulu Temmuz Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi

Divan Kurulu Temmuz Ayı Olağan Toplantısı gerçekleştirildi

Galatasaray Spor Kulübü Divan Kurulu Temmuz Ayı Olağan Toplantısı, Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park’ta bulunan Özhan Canaydın Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Toplantı başlamadan evvel, Cumhuriyetimizin Kurucusu Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, vatan için canını feda etmiş olan kahraman şehitlerimiz, kulübümüzün kurucusu ve 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen ve arkadaşları ile yakın zamanda yaşamını yitirmiş olan üyelerimizin anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Demircan, Sicil Kurulu Başkanı Gürkan Eliçin, Divan Kurulu Üyelerimiz Faruk Gürbüzer, Can Çobanoğlu, Ömer Tümay, Banu Dalaman, Ayhan Yeğinsu, Barış Soylu, İbrahim Göknar, Aykut Uzunoğlu, Murat Turgut, Cihangir Onger gündeme dair kürsüye çıkığ konuşan isimler oldu.  

Başkan Dursun Aydın Özbek, kürsüden şu konuşmayı yaptı:

Sayın Divan Başkanım ve kıymetli heyeti, değerli divan kurulu üyeleri, saygıdeğer hanımefendiler ve beyefendiler… Hepinize saygılarımı ve selamlarımı gönderiyorum. 

"Bugün temmuz ayı divan toplantısında bir aradayız. Son günlerde sıcakların artmasıyla birlikte orman yangınlarının sayısı da arttı. Dün akşam çok acı bir haber aldık, çok üzüldük. Eskişehir’in Seyitgazi ilçesindeki yangın söndürme çalışmalarında 10 kardeşim hiç şehit düştü. Allah’tan onlara rahmet, ailelerine ve milletimize başsağlığı diliyorum. Bu yeşil vatanın korunması için hepimiz elimizden geleni yapmamız lazım. Bunların engellenmesi ve bir daha olmaması için hepimize büyük görev düştüğünü düşünüyorum. Gerçekten çok üzgünüm.Oradaki can kayıpları çok acı verici. Allah’tan şehitlerimize rahmet, ailelerine de başsağlığı ve sabır diliyorum." 

"Bugün, arkadaşlarımla birlikte size verdiğimiz bir sözü daha tutmanın gururu ve mutluluğuyla karşınızdayız. 22 Temmuz Salı günü itibariyle Galatasaray,Bankaları Birliği yapılandırması anlaşması kapsamında kullanmış olduğu kredi,anapara ve faizlerin tümünü ödeyerek söz konusu anlaşmayı sonlandırmıştır.Kulübümüz, mali bağımsızlığı için en önemli aşamalarından birisini daha başarıyla tamamlamıştır. Haziran 2022’de göreve geldiğimizde arkadaşlarımla beraber 2 milyar 720 milyon TL anapara ve ertelenmiş faiz borcumuz vardı.Bunun 2 milyar 229 milyonu anapara, geri kalanı da yapılan anlaşma çerçevesinde daha önce tahsil edilmemiş ve ertelenmiş faizlerden oluşuyordu.Bu rakam, o zamanın dolar kuruyla yaklaşık 163 milyon dolara denk geliyordu.Biz 3 senelik dönemimiz boyunca toplam 4.710.952.515 TL anapara ve faiz ödedik. Yıllar içinde hep buradan sizlere hitap ederken söylediğim gibi;ödediğimiz faiz miktarının, borç yükünün bizi nasıl yıprattığı ve bundan kurtulmamızın ne kadar önemli olduğunun rakamlarında bilinmesi lazım. Öyle ki, senelik ödenen faiz tutarı zaman zaman 40 milyon dolarlara ulaşmış bir vaziyetteydi. Şimdi bundan kurtulmanın sevincini ve mutluluğunu yaşıyoruz.Her şeyden daha önemli gördüğüm konu; Galatasaray Spor Kulübü, Bankalar Birliği anlaşmasından çıkma hedefini ilk defa ortaya koyan spor kulübü olmuştur. Diğer kulüpler, bu konuyu ve yaptığımız projeleri tenkit ettiler ama sonunda hepsi bizim dediğimize geldiler. Bu açıdan Galatasaray olarak futbol ailesine liderlik ettiğimiz için de son derece mutluyum. Göreve geldiğimiz dönemde en önemli hedefimiz, Galatasaray’ımızı rekabet ettiği her branşta sürdürülebilir başarıya sahip bir kulüp haline getirmekti. Bunun için de finansal açıdan bağımsızlığımızı kazanmamız çok ama çok önemliydi. Yapıldığı dönemde çok değerli bir anlaşma olan Bankalar Birliği anlaşması, günümüzde kulübümüzün finansal özgürlüğümüzü ve hareket kabiliyetimizi engelleyen bir pranga haline gelmişti."

"Döviz kredilerinin TL ye döndürülmesi konusundaki emekleri için merhumbaşkanımız Mustafa Cengiz’e ve ekip arkadaşlarına, Galatasaray adına içten teşekkür ediyorum. Bildiğiniz gibi Bankalar Birliği anlaşması, 2019 senesinde imzalandı. İmzalandığı şekliyle yürürlüğe girmedi, bilahare tadilatlar yapıldı.2020, 2021’de iki defa ve 2023 olmak üzere değiştirildi. İmzalandığı dönemdebütün spor kulüplerinin ihtiyacı olan bir yapılandırmaydı. Borçlarımızın döviz oranları TL’ye çevrildi ve daha makul bir faiz oranıyla ileriye doğru yapılandırıldı.  Kulübümüzün ihtiyacı olan nakit destek verildi. Yaklaşık 1milyar TL’ye yakın bir meblağ, kulübe geçmiş dönemdeki borçların ödenmesi için verildi. Bu anlaşma son derece önemli bir anlaşmaydı. İlk yapıldığı tarihteki anlaşma gereğince, faiz oranı %1-1,5 seviyesindeydi. Referans faizinin o dönemde 7-8-9 mertebesinde olduğunuzu düşünürseniz böyle bir faiz oranıyla kulübün finansal destek alması son derece önemliydi. Fakat zaman içinde uygulama sürdükçe faiz oranları %50-55 seviyesine kadar geldi. Bu bir tarafa,bizim geldiğimiz kültürel Galatasaray duruşuna uygun olmayan bir uygulama sistemi vardı. Adeta sizin paranızı ve hazinenizi, sizin adınıza Bankalar Birliği konsorsiyumu yönetiyordu. Ben hiçbir zaman içime sindiremedim, sizlere de her konuşmamda bunu şikayet ettim. Bu, bizim hazinemiz ve paramız olduğuna göre buradaki yasaklama Galatasaray’a yakışmıyordu. Çalışmalarımızı hep bu yönde sürdürdük, bu hedefe ulaşmak için elimizden gelen en büyük gayreti gösterdik. Geçtiğimiz günlerde bunun yarıya yakın kısmını kapattık. Geri kalan kısmını nasıl kapattığımız da çok önemli. Galatasaray’ın değerli genel kurulundan yetki alırken dedik ki, Florya’daki arazimizin geliştirilmesi suretiyle buradan bir avans miktar almayı düşünüyoruz. Bu avansı da Bankalar Birliği anlaşmasına olan borcumuzu ödemek için kullanacağız dedik. Sizden ne yetkialdıysak noktasına virgülüne kadar aynı uygulamayı yapıyoruz. Şunu bilin ki,ben ve arkadaşlarım bugüne kadar size ne söz verdiysek sözlerimizin arkasında durduk. Sözlerimizi yerine getirmek için de mümkün olan en yüksek gayreti sarf ettik. Hiçbir zaman sizden aldığımız yetkinin dışına çıkmak, sizden aldığımız yetkiyi tahrip etmek, arkasından dolanmak gibi hiçbir zaman fikrimiz olmadı.Buradan en büyük teşekkürü sizlere gönderiyorum. Siz, bana ve arkadaşlarıma inandınız. Bu işlerin altından kalkabileceğimizi düşünerek bizleri desteklediniz,bu destek çok kıymetliydi. Ben ve arkadaşlarım da bu desteğe layık olmak için elimizden geleni yaptık. Bugün, size vermiş olduğumuz sözü tutmanın mutluluğunu yaşıyoruz."

"Bunula bağlantılı olarak Florya'daki arazi ile ilgili sizi bilgilendirmek istiyorum. Bildiğiniz gibi, genel kurulumuzdan Florya’daki futbol yerleşmemizin Kemerburgaz’a taşınması suretiyle oradaki arazinin geliştirilmesi ve Galatasaray Spor kulübünün geleceğine destek olması için sizden yetki istemiştik. Sizin, önerdiğiniz düzeltmelere noktasına virgülüne kadar uyduk. İhalemizi başarıyla sonuçlandırdık. Buradan ihale komisyonu başkanımız Adnan Polat’a, üyelerimiz Ümit Özdemir, Burak Kutlu, Firuz Soyuer, Ozan Öğüt, Ahmet Tercan, Kaan Yücel ve Avi Alkaş’a buradan büyük bir teşekkür gönderiyorum. Çok özverili bir çalışma yaptılar. Hazırladıkları ihale şartnamesi, Galatasaray’ın haklarını son derece koruyan ve Galatasaray’ın geleceğine hiçbir endişe bırakmayacak bir şartnameydi. Bizim de görevimiz bu şartnameyi olduğu gibi uygulamak, eğer tartışılacak konusu varsa da ihale komisyonuyla bunu tartışmaktı. Çok başarılı bir ihale süreci oldu ve yürüttüğümüz ihale süreci itibariyle yaklaşık 50 milyon dolar avans ödemesi aldık. Bankalar Birliği’ne 1 milyar 400 milyon lira borcumuz kalmıştı. Oraya bir kısmını ödedik, kalanı da kasamızda duruyor.Geçmişteki borçlarımızın tasfiyesi için kullanacağız."

"PIRIL PIRIL BİR TESİS YAPTIK"

"Şunun iyi bilinmesi lazım; Galatasaray Divan Kurulu, Galatasaray'ın en yüksek istişare organıdır. Galatasaray’ın kültürel yapısını ve değerlerini dikkate aldığımız zaman burada konuşulan, tartışılan şeylerin hepsinin lojik ve Galatasaray değerlerine uygun tartışmalar ve konuşmalar olması gerektiğini düşünüyorum. Bildiğiniz gibi Kemerburgaz’da yepyeni pırıl pırıl bir tesis yaptık. Stadımıza çok yakın. Herkesin, Galatasaray’ın bu kadar güzel bir tesisi nasıl yaptığı konusunda da bizi kıskançlıkla takip ettiğini biliyoruz. Bu yeni bir proje miydi? Hayır. 2017 senesinde, yönetime geldiğimiz zaman yaptığımız bir projeydi. Bu projedeki amacımız, o günden itibaren bugünkü sonuçları almak üzerine planlanmıştı. Bildiğiniz gibi Florya arazisi 65 dönüm. Bunun 22 dönümü Galatasaray Spor Kulübü’ne ait. 45 dönümü ise Emlak Konut’un. O dönemde arzanin tamamının Galatasaray’a ait olması hedefimiz vardı. Buradan ortaya çıkacak ekonomik katkının Galatasaray’a büyük fayda sağlaması için burasını satın alınması gerekiyordu. Bu hedefi ortaya koyduk ve sizlerden yetki aldık. Arkadaşlarımla beraber bu arazinin 43 dönümünü Galatasaray Spor Kulübü’ne kazandırdık ve projemizi uygulamaya başladık. Sizden aldığımız yetki çerçevesinde ihalemizi yaptık. Bu ihale çerçevesinde ilk avansı aldık ve Bankalar Birliği’ne olan borcumuzu kapatmış olduk."

"Yolumuza devam ediyoruz. İşimiz eskisinden kolay değil. Hala yapmamız gereken çok fazla şey var. Üstelik şimdi sorumluluğumuz eskisinden daha büyük. Galatasaray’ımızı, bizden sonra gelecek kardeşlerimize en güçlü şekilde bırakmak için çok daha fazla çalışmak zorundayız. Galatasaray’ın bir kuruşuna bile özen göstererek her hakkına sahip çıkacağız. Günü kurtarmak için değil,Galatasaray'ın geleceğini kurmak için çalışacağız. Türkiye’de herkesin gıptayla baktığı kulüp değil, dünyanın en büyüğü olmanın hayalini kuracağız. Bu zamana kadar olduğu gibi yine ilkleri biz yapacağız, büyük başarılara ulaşacağız ve her zaman olduğu gibi tüm başarılarımızı siz değerli üyelerimizin, taraftarlarımızın Galatasaray’ı seven herkesin desteğiyle yapacağız. Galatasaray çok yaşayacak,Galatasaray her zaman daha fazlasını başaracak. Bunu da herkes böyle bilsin.Hepinize sevgi ve saygılarımı sunuyorum." 

Toplantının tamamını seyretmek için tıklayın!