24 Mart 2019 Pazar 02:46

Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı Gerçekleştirildi

Kulübümüzün Yıllık Olağan Genel Kurul Toplantısı 23 Mart 2019 Cumartesi Günü İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi Anadolu Auditorium Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Açılış öncesinde kürsüye gelen Başkanımız Sayın Mustafa Cengiz, Genel Kurul Divan Başkanlığı için Sayın Metin Sinan Aslan’ı aday gösterdi. Başka bir aday çıkmaması üzerine Metin Sinan Aslan oy birliğiyle Genel Kurulun Divan Başkanlığına seçildi.

Faaliyet ve denetim raporlarının genel kurul üyelerine aktarılmasının ardından görüşmeler bölümüne geçildi ve söz almak isteyen üyeler konuşmalarını yaptılar. Bu bölümde, Genel Kurul Üyeleri Mehmet Helvacı, Cengiz Ergani, İbrahim Göknar, Ozan Korkut, Mete İkiz, İbrahim Ziyal, Arda Üçer, Hikmet Koyuncuoğlu, Ahmet Özdoğan, Osman Tamburacı, Aras Basmacıgil, Timur Kunt, Ebru Köksal, Can Baydarol, Yalın Gökyar, İbrahim Özdemir; Hasan Alper Gürkok, Tayfun Uruk, Murat Aras, Tunç Üner, Sedat Ergin, Hacı Hüseyin Toprak, Hayim Pinto, Sedat Doğan, Emre Erdoğan, Övünç Yıldız, Mehmet Bilen, Mehmet Kamil Erişen, Deniz Gün Enön, Ahmet Akçakaya, Nazımcan Angın, Oğuz Ertürk, Mehmet Kamil Kibarer, Orkun Darnel, Ahmet Reha Yereşen, Tugay Toydemir, Levet Pınar, Çağatay Aras Uçkun, Refik Arkan, Gökmen Güzel, Selçuk Erdoğmuş, Akın Ketenci, Gürol Ayan ve Dursun Özbek genel kurula hitaben konuşmalarını yaptı.

Gece geç saatlere kadar devam eden görüşmeler sonucunda üç farklı yönetim döneminin mali ve idari açıdan ayrı ayrı ibra edilmesi üyelerin oylarına sunuldu.

Galatasaray Spor Kulübü 87. Yönetim Kurulu, 1 Ocak 2018 - 23 Ocak 2018 dönemi Mali ve İdari bakımdan ayrı ayrı görüşülerek oy çokluğuyla aklandı.

Galatasaray Spor Kulübü 88. Yönetim Kurulu, 23 Ocak 2018 ve 29 Mayıs 2018 dönemi Mali ve İdari bakımdan ayrı ayrı görüşülerek oy çokluğuyla aklandı

Galatasaray Spor Kulübü 89. Yönetim Kurulunun, 29 Mayıs 2018’den itibaren süren dönemi ise mali açıdan oy çokluğu ile ibra edilirken, idari bakımdan oy çokluğu ile ibra edilmedi.

Denetim Kurullarının ibrası için gerçekleştirilen oylamada ise ilk iki dönemin denetim kurulları üyelerin oy çokluğuyla ibra edilirken, son dönem denetim kurulu oy çokluğuyla ibra edilmedi.

Genel Kurulun açılışında söz alan Galatasaray Spor Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Cengiz, Konuşmasına vefatının 9. yılı Galatasaray’ın eski başkanlarından Özhan Canaydın’ı anarak başladı. Mustafa Cengiz konuşmasında şunları söyledi:

Göreve geleli 14 ay oldu. Önceki başkanlarımızın da hiçbiri dikensiz gül bahçesine girmediler. Hepsi bizler için, Galatasaray için zorlu mücadeleler yürüttü. Ellerini taşın altına koydular ve Galatasaray’ımızı iyi ve kötü anlamda bugüne getirdiler. Benden önceki bütün başkanlarıma, yönetim ve yönetim kurullarına ve sizlere bizi bugüne taşıdığınız için ve bu şerefli görevi bize tebliğ ettiğiniz için teşekkür ederim. Biz görevi devraldıktan sonra bize özellikle mali anlamda bir görev tebliğ edildi. Borç alacak farkımız geldiğimiz gün yaklaşık 1 milyar 277 milyon Türk Lirasıydı. Toplam borcumuz 2.8 Milyar Türk Lirasıydı. Biz bu borcu, en az yüzde 40’lık kur farkına rağmen 2.7 milyar mertebesine, getirdik. Eğer doğal haliyle ilerleseydi borç alacak farkının 1.7 Milyar mertebesinde olması gerekirdi. Özellikle TL’yi vurguluyorum. Dolar bazında 309 milyon dolardan 241 milyon dolara indik. Reel anlamda borcumuzu düşürdük.

Gelirlerimizde yüzde 90 oranında artış sağladık ve bir yıl içerisinde giderlerimizi yüzde 30 azalttık. Maliyetlerimizi kontrol altında tutarak mali disiplini sağladık. Göreve geldiğimizden bu yana ücret ve maaş ödemelerini geciktirmedik, günü gününe ödedik. İnşallah bundan sonra da böyle devam edeceğiz. Tabii ki yılların dağ gibi birikmiş sorunları halen önümüzde duruyor. Önümüzdeki hafta içerisinde ödememiz gereken miktar, 15 milyon vergiyle birlikte 71 milyon TL civarında.

Biz üç ana dalda mücadele ettik. En önemlilerinden biri de UEFA. Şubat ayından itibaren çok yoğun bir mücadele verdik. Bir komisyon oluşturduk. Bu komisyon sadece Galatasaraylı kardeşlerimizden oluşuyordu. Daha önce kendilerine teşekkür etmiştim. Mete İkiz, Okan Böke, Oytun Özer, Dorukhan Acar, naçizane ben ve Sedef Hanım’ın bulunduğu bir komisyondu. O dönem UEFA’da hem teftiş kurulu hem disiplin kurulu önünde çok ciddi ve yoğun bir mücadele verdik. Bütün harcamaları ve giderleri herkes cebinden harcadı, bugün hala tüm yönetimimizin yaptığı gibi.

Dün sabah bize fiziki olarak CAS da geldi. CAS’ı pek anlatamadık. Biz disiplin komitesi ile 13 Haziran’da Şampiyonlar Ligi’ne katılım belgesini aldıktan ve 4 yıllık yapılandırma belgesini aldıktan sonra UEFA’nın içerisinde bir üst kurum olan yargı kurulu itiraz etti. Bu disiplin komitesinin üstünde bir kurum. Bu kurul isteseydi yıl içerisinde istediği cezayı bize yıl olarak ve maddi olarak verebilirdi. Biz yaklaşık dört ay boyunca bu komite ile görüştük ve çok sıkı mücadele verdik. Komite ekim itibarıyla bizi men etmedi ama men yol açacak şekilde yeniden görüşülmesini istedi. Biz buna CAS nezdinde itiraz ettik. Biz bu süreci sevgili Oytun Özer ve Avrupa’da bir hukuk şirketiyle beraber yönettik. Onlara da teşekkür ediyorum. Çok uzun bir süreç sonunda bu mücadelenin resmi belgeleri dün bize ulaştı ve KAP’a açıklama yaptık. Verilen mücadeleler kolay değil, günlerce mücadele ediyoruz.

Dört kere savunma yaptık. Hukukçu kardeşlerimiz, büyüklerimiz bunun nasıl bir mücadele ve stres olduğunu çok iyi bilirler. CAS çatallaştırma yolunda esası da usulü de inceledi. Usul esastan önce geldiği için de bu kararı bozdu. Bunun için camianın bizim Finansal Fair Play’de üç yılda 147 milyon zarar etmememiz gerekirdi. 5 milyon Euro’yu çıkardığımızda ona itiraz ettiler zaten. ‘3 yılda 142 milyon Euro zarar eden bir futbol kulübünü nasıl olur da dört yıllık bir yapılandırma yaparsınız?’ dediler. UEFA içinde de hala sürüyor da olabilir, çok sert tartışmalar var. Ancak biz bundan Galatasaray olarak hukuk açısından zaferle ayrıldık. UEFA’ya da teşekkür ederim.

Biz sportif olarak şükürler olsun ki şampiyon olduk. Bunu da taçlandırdık. Aslında UEFA’ya ve sizlere girdiğimiz raporda hem iyi hem kötü senaryoya göre planlarımız vardı. Şükür ki şampiyon olduk ve en yüksek gelir düzeyine ulaştık. 14 ayda 2 milyar 205 milyonluk TL’lik tahsilat yaptık. 2 milyar 203 milyon TL’lik harcama yaptık. Yıl sonu itibarıyla totalde artıdayız. Kredi kullanımına özellikle dikkatinizi çekmek istiyorum. 778 milyon TL’lik kredi kullanımına rağmen kredi ana para ve faiz ödememiz 1 milyar 108 milyon TL seviyesinde. Yaklaşık 300 milyon TL’lik kredi ödemesi yaptık. Bonservis gelirlerinde yükseldik. Biliyorsunuz futbolcuları satma beceresi gösterdik ve 230 milyon liralık bir gelir elde ettik. Şampiyonlar Ligi’nden 202 milyon TL, gişe gelirlerinden 171 milyon TL, yayın haklarından 187 milyon TL gelir elde ettik. Bu şampiyon olmamıza eşit bir şey. İlk defa Sportif A.Ş.’de reel olarak kara geçtik altı ay sonunda kara geçtik. 3 milyon TL’ye yakın. 2 milyon Euro UEFA’ya ödediğimiz cezayı çıkardığımızda 15 milyona yakın bir karımız var.

Biz göreve geldiğimizde futbolda transfer yasağımız vardı. 4 gün içerisinde 31 milyon TL’ye yakın, bunun 22 milyonu da vergi borcu olan, ödememiz vardı. Bunu ötelemeniz mümkün değil. Ötelerseniz cezanız devam eder. Bunu da ödedik. Üç gün içerisinde bu cezayı ödeyip Nagatomo’yu da transfer edip, N’diaye’yi de 16.5 milyon Euro’ya, imaj haklarını ödemeden yurtdışına transfer ettik. Sonra aynı oyuncuyu 750 bin Euro’ya kiraladık. Sermaye artırımı gerçekleştirdik. Eski yönetimimiz doğru bir hamle yapmıştı kendilerine buradan teşekkür ediyorum. Fakat göreve geldiğimizde donmuş durumdaydı. Kasım itibarıyla başvuruları vardı, biz şubatta geldiğimizde 1-1.5 ayda çıkardık.  Bunun için devletimize de teşekkür ederim. 147 milyon TL gelir elde ettik. Daha sonra şampiyonluk ve Şampiyonlar Ligi’ne katılarak bir gelir elde ettik. İnşallah 2019 Mayıs sonuna geldiğimizde 1 milyar TL gelir düzeyine ulaşacağız. Müthiş bir artma var, bu konuda en büyük etki de sizsiniz. Sizler aynı zamanda taraftarsınız. Verdiğiniz gerek tribün desteği gerek stat doluluk desteği gerek storelardaki artış müthiş. Hepinize teşekkür ediyorum. Örneğin GS Store satışları iki katına çıktı.  70 milyonluk ciromuz 112 milyona çıktı. Store satışlarımız 130 milyona doğru gidiyor.

Bunları yaparken sportif hedeflerden asla vazgeçmedik. Voleybolda ve basketbolda bütçeleri düşürdük. Bizden önceki yönetim de bu yola girmişti. Sizlere verilen tablolarda bunları göreceksiniz zaten. Amatörlerle ilgili daha efektif çalışmaya çalıştık. Kendine yeter bir yapıyı hedeflemekle birlikte 1600-1700 sporcusu olan ve neredeyse ulusal bir görev edinen, gençlerimize olimpik dallarda, bugün e-sporu onaylarsanız 14 dalda faaliyet gösteriyoruz. Yıldızlardan, U21’lere kadar.

Biliyorsunuz CEV’de geçen yıl kızlarımız Avrupa şampiyonu oldu. Hem basketbolda hem de voleybolda takımlarımız Avrupa ve Türkiye’de finalleri zorluyor. Voleybol erkek takımımız CEV tarihlerinde ilk kez finalde oynuyor. Onları buradan tekrar kutluyorum. Şanssızlık, iki çok değerli oyuncumuz serumla maça çıktılar. Türkiye Kupası finalinde de geceyi hastanede geçirdiler. Biliyorsunuz Malatya’da ben da maçtaydım, finali kaybettiler. 2011 yılından itibaren ilk defa final oynadık. 2013-2014’te çok yüksek harcamalar yaptık ve basketbolda bir şampiyonluk elde ettik. Bugün çok daha düşük bütçelerle çok daha iyi yerlere gidiyoruz. Asla ihmal etmedik. Bunun içinde judo, sutopu, yüzme bütün branşlarımız var.

Sponsorluklar konusuna girmek istiyorum. Sponsorlukta 143 milyon olan gelirimiz 161 milyona geldi. Ama yeterli değil, dolara vurduğumuz zaman düşük, gerçekçi olmak gerekir. Ülkenin içinde olduğu durum belli, buna rağmen biz arttırdık sponsorluk gelirlerini. 2018 yılı içerisinde de yeni sponsorluk anlaşmaları yaptık. Daha önceki kuruluştan 9 kat fazla aldık. Üç yıllık 27 milyonluk bir anlaşma imzaladık. Bir vesile teşekkür ediyorum Bilyoner’e. Keza Doğa Sigorta’ya çok teşekkür ediyorum verdiği destek için. İkinci yeni, Jeunesse, HDI Sigorta, Maximum, GittiGidiyor, Altınyıldız, Passolig, THY… Hepsine huzurlarınızda teşekkür ediyorum. Sponsorluk konusundaki çalışmalar gece gündüz devam ediyor. Stat isim hakkı da bir buçuk sene sonra bitecek, şimdiden çalışıyoruz.

Bizden önceki yönetimi eleştirmek için söylemiyorum ama kapalı spor salonu yapılacakken bir yazılım anlaşmasına dönmüş. Bize söylenen o ve nakit alınmış. Bir bölümünü de biz aldık. 8 milyon TL’lik bir anlaşma, 6 milyon TL’sini önceki yönetim almış. 2 Milyon TL’lik kısmını da biz kullandık. Yaklaşık 150-200 milyon liralık bir yatırım gerektiren bir proje. Bu kritik dönemde böyle bir yatırımcı bulmak çok zor.

Bununla alakalı biz daha önce de dile getirdiğimiz Teknokent projesini geliştirdik. Teknokent projesinde bu bölümde Mecidiyeköy oteli de kattık. Yıllık yaklaşık minimum söylüyorum, 6.4 milyon dolarlık bir gelir hedefliyoruz. Bununla ilgili bakanlıklara başvurumuz oldu, hükümet projemizi yürekten destekliyor. Örnek olacak. Üniversitelerle bu konuda sıkı bir iş birliği içerisindeyiz. Fakat Türkiye’de hiçbir hemen yürümüyor, ilmek ilmek ilerliyoruz. Bir noktaya doğru da gidiyor, çok da uzun sürmeyecek. Burada elde ettiğimiz gelirle kapalı spor salonunu finanse ederek yapmak istiyoruz. İçinde E-spor arenası da olacak. Öyle sadece dükkanlar değil, maçtan maça yaşayan bir kapalı spor salonu yerine içinde spor teknolojisiyle ve dijital teknolojiyle ilgili firmaların da bulunacağı bir kompleks yapacağız. Hayalimiz bu. Biz bütün arsayı yaptık, Teknokent alanı ilan ediyoruz. Bunu size bitince daha detaylı açıklarım. UEFA’ya da bu projeleri verdiğimizde onların da çok heyecanlandığını söyleyebilirim.

Ocak 2018’de iki milyon tutarında vergi borcumuz vardı. Toplamda 155 milyon TL vergi ve SGK ödemesi yaptık. Burada şunu belirteyim, bizim de Galatasaray’ımızın da çıkışında katkısı olan amatör kulüplere profesyonellerde stopaj ödemesi kanalıyla peşin yaptığımız, taksitsiz ve peşin vergi ödemelerindeki iadelerden 35 milyon lira aldık. Bu 35 milyon TL’yi bütün amatör branşlara, futbol akademisi dahil harcadık. Harcamaya devam ediyoruz. Bu ay sonuna kadar da 14 milyon TL vergi ödememiz var. Oradan peşin ödediğimizde elde ettiğimiz hasılayı amatör sporcularımıza ödeyeceğiz. Vergilerimizi düzenli ve zamanında ödediğimizde amatör sporlarımız da kendine yeter hale gelecektir. Öz sermayemiz 600 milyon dolaylarındaydı, biz bunu 300 milyon mertebesine getirdik. Çok olumlu bir gidiş.

UEFA bizi iyi ki sınırlandırıyor. Bazen bize dışarıdan dinamikler gerekiyor. UEFA’ya göre biz gelirimizin yüzde atmışını aşamayız. Biz yaptığımız transferlerde her adımı UEFA’ya bildirdik. UEFA denetlemeyi 6 ayda bir yapar, biz bu denetlemeyi üç ayda bire indirdik. Bu bizi daha diri tutuyor harcamalarımız açısından. Reelde 77 milyon olan futbolcu giderini 55 milyona düşürdük, hedefimiz de 45 milyon. Bu yanlış anlaşılmasın, asla küçülmeyi düşünmüyoruz. İsrafı azaltmayı ve lüzumsuz şekilde abartı ücret ödemelerini yok etmeyi düşünüyoruz. Yaptığımız transferlerde ücret ödemelerine dikkat edin lütfen. Yıllık ne ücret ödüyoruz futbolcumuza? Bonservis gelir, gider. Ben bugün 10 milyon Euro’ya aldığım futbolcuyu 15 milyona satabilirim. Ama ona yılda ne ödüyorum, futbol yönetiminde önemli olan budur.

Biz projelerde özellikle dijital dünyayı hedefliyoruz. Dijital dünyada aidiyet hissedip, sadakat ve sahiplenme duygusuyla birlikte yazılımlar haline getirmeye çalışıyoruz. Sizlere anlatacak Doruk kardeşimiz, ben onun söylemlerini özet geçiyim. fastPay’den storedaki dijital satışa ve Galatasaray ait yazılımlara üyelik bazında geçeceğiz. Bununla alakalı yaklaşık bir yıldır çalışıyoruz ama içeriğin tam olması ve dijital anlamda sağlam kuruluşlarla sözleşmeler aşamasında olay biraz zaman alıyor. Bunun için biraz sabretmenizi isteyeceğim. Galatasaraylıların dijital dünyada çok kolay ulaşabileceği hamleler yapacağımıza emin olabilirsiniz. Çok ciddi çalışmalarımız var.

Taraftarımıza ve sizlere teşekkür etmek açısından söylemek istiyorum. Stat doluluk oranlarımızda 2014 senesinde Şampiyonlar Ligi’nde son 16’ya kaldığımız, Sayın Aysal dönemindeki, Drogbalı ve Sneijderli kadromuzun olduğu dönemdeki oranı yakalayıp geçtik. Bu müthiş bir şey. UEFA’nın bize olumlu yaklaşmasının en büyük sebeplerinden biri stattaki seyirci sayısının neredeyse iki katına artmasıdır. 34 bin kombine sattık. Bilet olarak 2900’ü bıraktık, fazla zorlamıyoruz. Bizi dinleyen sevgili Galatasaraylı kardeşlerimize şunu söylüyorum, çok loca sattık ama hala 43 locamız sizleri bekliyor. Lütfen, olanağınız varsa destek olun ve bu locaları alın. İki tür bize yararı var. Hem statta bize vereceğiniz destek hem de maddi gelir olarak.

Galatasaray şu anda borsanın en değerli spor kulübü, borsada dört tane kulüp var. Piyasa değerimiz 319 milyon TL’den 810 milyon TL’ye çıktı. Ve diğerlerine inşallah 2018-2019 sezonu bittiğinde çok daha iyi noktaya geleceğiz.

Sosyal medyada dünya çapında dördüncüyüz, futbol marka değeri raporlarında çok önemli bir yerdeyiz.

Ben bizlere teslim ettiğiniz sancağı onurla, başınızı yere eğdirmeden taşıdığımıza inanıyorum. Hepinize saygılar sunuyorum, teşekkür ediyorum.