Briç Tarihi

Briç Tarihi

Briç, 1856'daki Kırım Savaşı sırasında İstanbul'a gelen İngiliz askerleri ile Türkler'in ortaklaşa yarattığı bir oyundur. Anavatanı Türkiye'dir. İki insanla, iki insana karşı oynanan, insanlar arasında bir köprü kurularak oynanması zorunlu bir oyundur. Yaratıcıları, hem bu çağrışım nedeniyle, hem de Galata Köprüsü'ne karşı oynarken köprüden esinlenerek oyuna "bridge" adını vermişlerdir. Oyunun ilk kuralları 1871'de konmuştur.

Briç en büyük gelişmesini Amerika'da göstermiş ve ilk lig/federasyon orada 1927 yılında American Contract Bridge League (ACBL) adı ile kurulmuştur. 2003 yılındaki üye sayısı 165.000'dir. Amerika' daki lisanslı oyuncu sayısı da 10 milyonun üzerindedir. En çok dünya şampiyonluklarını da Amerika kazanmaktadır. Onu İtalya, İngiltere, Fransa, Polonya, Danimarka, Rusya, Çin ve Hollanda izlemektedir.

Dünya Briç Federasyonu, The World Bridge Federatıon (WBF), American Contrat Bridge League (ACBL), European Bridge League (EBL) ve Australian Bridge Council (ABC) tarafından 1958 yılında kurulmuştur. 2004 yılında bağlı federasyon sayısı 120'ye ulaşmıştır. Üye sayısı bir milyondan fazladır. Türkiye'de Briç Federasyonu Futbol Federasyonu'ndan çok sonra 1996 yılında kurulmuştur. 300'e yakın briç kulübümüz vardır. Bu sayı dünyada 100.000'den fazladır.

WBF, ilk Briç Olimpiyatını 1960 yılında düzenlemiştir. 2004 yılında yapılan 12. Olimpiyat Ekim 2004 tarihinde 83 ülke ve 3000 kişinin katılımı ile İstanbul'da yapılmıştır.

Dünyada briç oynayan ünlüler arasında Bill Gates, Ömer Şerif, M. Navratilova, D. Eisenhower sayılabilir.


Briç sporu hakkında bazı bilimsel gerçekler:
# Gerçek ve doğru bir spordur.
# Müzikten daha evrensel bir dildir.
# Akıl, zeka ve hafıza kullanan bir beyin sporudur.
# Diğer spor dallarındaki gibi kurallar, etik değerler, disiplin, eğitim, uygulama, yarışma, performans, fair play yanında strateji, rakibi zora sokma/yanıltma, planlama, konsantrasyon, çabuk refleks, bilgiyi doğru kullanma, iyi zamanlama, azim ve kalbini de vererek oynanması gereken bir spordur.
# Bir kurallar bütünüdür. Kurallara ve etik değerlere saygı çok önemlidir.
# 10'un önüne 37 sıfır koyun, işte o kadar dağılım olasılığı vardır. Ömür boyu aynı problemle karşılaşmazsınız. Çok dinamik bir oyundur.

9'dan 99'a (eskiden 7'den 70'e denirdi, ölüm yaşı 40'tan 80'e çıkınca 9'dan 99'a oldu.) hemen hemen herkesin, dil, din, ırk, sınıf, yaş, cinsiyet, beden özrü farkının olmadığı ve ömür boyu teorik ve pratik eğitimi süren bir numaralı zihin sporudur. 70 yaşında hala milli takımda oynayanlar vardır.

Kulüpte, evde, kahvede, piknikte, otelde, yurt içi/yurt dışı gezilerde, internette, elektronik ve yazılı basında, her yerde, her pozisyonda oynanabilir. Masrafı adeta sıfırdır. En ucuz uğraşlardan biridir.

Bir sürü ülkede lise ve üniversitelerde ders ve seçmeli ders olarak okutulmaktadır. Avrupa ve dünya şampiyonaları, 48 yıldır da olimpiyatları yapılmaktadır. Türkiye hepsine katılmıştır. En iyi derecesi yedinciliktir.

Her sınıf insanın sınıf farkı gözetmeksizin oynayabileceği bir oyundur. Dünyanın her yerinde her briççi diğeriyle dosttur. Herkes diyalekt hariç aynı dili kullanır.

Hocalık ve oyunculuktan geçimini sağlayan çoktur.


Yaşam becerisi olarak kazandırdıkları:
# Başarılı iken performansı korumak ve geliştirmek
# Başarı ve başarısızlığı yönetmek
# Kendini motive etmek
# Başkalarının değerlerini aynen kabul etmek
# Risk almak
# Özdenetim sağlamak
# Sınırlarını zorlamak
# Sınırlarını bilmek ve kabullenmek
# Rakibe saygı duymak
# Eleştiriye açık olmak
# Doğru karar kavramını kazanmak ve doğru karar oranını artırmak
# Davranışımızın sorumluluğunu üstlenmek
# Çatışmaları çözmek.


Ortaklık kavramı için de ideal bir uygulama alanıdır. İletişim, uyum ve dayanışma ister. Bireysel ve toplumsal ilişkiler bütünüdür. Dolayısıyla bu konuda da eğiticidir.