Yelken Tarihi

Yelken Tarihi

İlk Ağızdan Yelken Şubesi: Kamil Ulus

Galatasaray Spor Kulübü Kürek ve Yelken Şubeleri'ne yıllarca hizmet etmiş olan değerli büyüğümüz Kamil Ulus'u rahmetle anarken, kendisiyle 1987 yılının ilk aylarında yapılmış olan son röportajı yayınlıyoruz...

"Galatasaray, Türkiye'de yelken şubesini kuran ilk kulüptür. Kuruluş çalışmaları 1918-19 yıllarında, yani mütareke dönemine rastlar.

O zamanlar ülkemizde bulunan İngiliz gemicilerden, getirdikleri "yöle" tipi teknelerle, amatörce yelkencilik çalışmalarına başlandı.

Edip ve Kamil Beyler'in ön ayak olmasıyla başlayan yelken heyecanı, Galatasaray'da hep sürdü. Daha sonra tabii ki, diğer tekne sınıfları ve jenerasyonlar ele geçti.

Ben Galatasaray Lisesi'nde okurken, o zamanki yağlı kayıklarda 2 yıl kadar kürek de çektim. Ancak daha sonra okulu bitirince Ankara'ya gittim. Sonra tekrar İstanbul'a döndüm. Kalamış'ta oturduğum için bir tekne aldım. Denizle içiçe yaşıyordum.

1968-69 yıllarında Bebek'te olan, Galatasaray'ın Denizcilik Şubesi'nde ihtilaflar çıkmıştı. Adnan Akıska, Kamil Bey, Atakan Kardeşler, Nedim Bey, Burhan Bey gibi yelkenciler kulüpten ayrıldılar. Daha sonra bu Galatasaraylı arkadaşlar, Kalamış Yelken Kulübü'ne geçtiler.

Biz Adnan Akıska'nın da ısrarı ile Galatasaray Yelken Şubesi'ni de kurmak için harekete geçtik. 1971 yılında 2 tekne (snipe) ile Galatasaray Kulübü'ne gittik. Kayhan Uraz, Adnan Akıska ve ben 1971'de işe başladık. O yıl, 10 tane optimist aldık. 8-9 yaşındaki küçük sporcularla temeli attık. Ancak yetiştirdiğimiz sporcuları, malzeme ve tekne yokluğundan elimizde tutamıyorduk. Sporcuları, İstanbul Yelken ve Fenerbahçe gibi kulüplere kaptırıyorduk. 1980'de Muzaffer Karacehennem'in komodor olarak kulübe gelmesini sağladık.
Muzaffer Bey'in çalışmaları sonunda tekne filomuz ve sporcu adedimiz hızla arttı. Galatasaray Kulübü'nde Gültekin, Bener ve Soysal Beyler'den oluşan bir Yelken Komitesi kuruldu. Bu komite, bugüne kadar oldukça başarılı işler yaptı. Halen komodor Muzaffer Karacehennem idaresinde çalışmalar sürdürülüyor. Şubede 15 optimist, 3 cadet, 2 adet 3.80, 3 adet 4.70 ve diğer tekneler var.

Yelken'de de Galatasaraylı sporcular pek çok uluslararası başarı kazanmışlardır. Haşim Mardin'in "Rüyam" adlı kotrası ile Atlantik Okyanusu'nu aşmış olmasının yanında; Feyyaz, Burhan, Mahmut, Münir, Atakan, Samim Arduman'la birlikte Erzin ve Zerrin Demir de bu dalda büyük başarılar sağlayıp; Avrupa Şampiyonasına katılan ilk sporcularımız oldular. Almanya'da katıldığı 236 yarışın 220'sini birinci bitiren Demir Turgut 1936, Zerrin Demir de 1960 Olimpiyat Oyunları'nda yarıştı".