11 Ocak 2017 Çarşamba 08:01
1933'ten 2011'e Ali Sami Yen
İlk görüşmeleri 1933'te başlayan Ali Sami Yen Stadı, 11 Ocak 2011'e kadar Galatasaray'a ev sahipliği yaptı. Beypazarı Şekerspor maçı ile sonlanan hikaye bazen zorunlu aralar verse de 78 yıl devam etti...
Taksim Stadı’nın yıkım kararı alındığında kulüplere de eldeki imkanlar dahilinde yeni stadyum mekanları gösterilerek oralara yerleşmeleri istenmişti. Evet, İstanbul’daki her stat her takımındı ama Fenerbahçe’nin Kadıköy’deki sahaya, Beşiktaş’ın da kendi semtindeki Şeref Stadı’na yerleştiği günlerde stat açısından en sorunlu durumdaki kulüp Galatasaray'dı...
MECİDİYE KÖYÜ
1933 yılında Galatasaray Başkanı olan Ali Haydar (Barşal) Bey’in girişimleri ile Ali Sami Yen Stadı’nın bulunduğu arazi Galatasaray Kulübü’ne tahsis edilmişti. Ne var ki o günlerde kentin Şişli semtinde sona erdiği ve Mecidiye Köyü denilen bölgenin dut bahçeleri ile kaplı olduğu göz önüne alınırsa bu arazide futbol oynayabilmek söz konusu değildi. Ancak her şeye rağmen girişimler olumlu sonuç vermiş ve Galatasaray da ileriki yıllarda bile olsa stat yapabileceği ve maçlarını oynayabileceği bir araziye kavuşmuştu. Söz konusu arazideki ilk inşaat faaliyeti ise 1936 yılında başladı.
İLK MAÇ 1944'TE
1944 yılının sonunda Mecidiyeköy Stadı faaliyete geçti. Özellikle Muhlis (Peykoğlu) Hoca’nın gayretleri ile Likör Fabrikası tarafına basit bir tribün inşa edilmiş ve ilk kez aynı yıl içerisinde statta maç oynanmıştı. Artık bitmeyen stat "Galatasaray Stadı" olarak biliniyordu. Henüz bitmemişti. Birkaç basamaktan oluşan tribünleriyle Beden Terbiyesi’nden izin alınarak açılmıştı.
OLAYLI AÇILIŞ: 20 ARALIK 1964
19 Haziran 1947’de Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü ile Galatasaray arasında imzalanan bir anlaşma ile futbol oynamaya uygun koşullara ve ortama sahip bir stat inşası konusunda anlaşmaya varılarak, arazi 30 yıl süre ile Galatasaray Spor Kulübü’ne kiralanmıştı. 60’lı yıllarda hızlandırılan stat inşaatı, 1964 yılına geldiğinde bitirilmişti. Galatasaray Spor Kulübü’nün 1 numaralı üyesi ve kurucu başkanı olan Ali Sami Yen’in adının verildiği stat, uzun bir zamana yayılan maceralı inşa sürecinin sonunda 20 Aralık 1964 günü törenlerle açıldı. 20 Aralık 1964’teki stadın açılış maçında A Milli Takım, Bulgaristan ile özel maç yaptı. Maç 0-0 bitti ama maçtan daha önemlisi yol tarafındaki tribünün korkukuluk demirlerinin çökmesiydi. Sosisçinin gazocağının parlamasıyla tribündekiler paniklemiş, demir parmaklıklardan aşağıya sarkan ve ezilen 80 kişi yaralanmıştı. Yaralanan Andon Hristodolis 5 Ocak 1965 günü hastanede yaşamını kaybetmişti.
8 YILLIK ARA
Boğaziçi Köprüsü’nün yapımı çalışmaları çerçevesinde, Mecidiyeköy Viyadüğü’nün yapım çalışmaları, İstanbul’un bu bölgesini şantiyeye çevirmişti. Galatasaray, Mecidiyeköy’den yine uzaklaşmak zorunda kalmıştı. Ali Sami Yen’in kapılarına 1972’de tekrar kilit vuruldu. 1980 yılı Aralık ayına kadar stat 8 yıl kapalı kaldı. O dönemlerde o kadar ilgisiz, o kadar bakımsız kalmıştı ki 1979’da stadın ışıklandırma direklerinden biri kendiliğinden çöküvermişti!
YENİLENMİŞ ÇİMLERLE ŞAMPİYONLUK
1980’in sonunda Ali Sami Yen yeniden açıldığında çimlerin mükemmelliği ilgi toplamıştı. Ancak bu mükemmellik yağmurlu havalarda suniliğe dönüştü. 1983-1984 sezonunun sonunda Ali Sami Yen yeniden kapatılıp bakıma alındı. 1986-1987 sezonu başında da yenilenmiş çimlerle tekrar açıldı. Zaten o sezon sonunda şampiyon olan takım da Galatasaray'dı!
OLİMPİYAT'TA MİSAFİR
1990'larla birlikte, dahası Manchester United maçıyla birlikte Ali Sami Yen Stadı efsaneleşmeye başladı. İngilizler stada “Hell” sıfatını uygun görmüştü. Zaferler, zaferleri kovaladı. Yeni stat projesi, 1997’de ilk kez açıklandığında Türkiye için bir ilk yaşanmıştı. Ali Sami Yen yıkılacak, yerine 50 bin kişilik modern bir stat yapılacaktı. Bu arada iki sezon sonra yeniden açılacağı söylenen yeni Ali Sami Yen Stadı yapılana dek Galatasaray’ın maçlarını Atatürk Olimpiyat Stadı’nda oynaması kararlaştırılmıştı. Galatasaray, Atatürk Olimpiyat Stadı'nda içeride fakat dışarıda gibiydi. Stat başarısızlıkların mimarı olunca geri dönüş gecikmemiş, bir sezon aranın ardından Galatasaray yeniden Ali Sami Yen'e dönmüştü.
SON MAÇ BEYPAZARI ŞEKERSPOR
2005-2006 sezonunun üçüncü haftasındaki Malatyaspor maçıyla Eski Açık Tribünü’nün tamamlanan inşaatı sonrasında ilk kez seyirci alınarak hizmete sokuldu. 1999 depreminden sonra Ali Sami Yen Stadı yeniden dört bir yanından maç seyredilebilen stadyum olma özelliğini tekrardan kazanıyordu. 11 Ocak 2011’de oynanan Beypazarı Şekerspor maçıyla birlikte Ali Sami Yen Stadı son kez bir resmi maça ev sahipliği yaptı ve Türk Telekom Arena’ya devretti.