29 Aralık 2004 Çarşamba 11:53

İşte 100. Yıl Logosu

İşte 100. Yıl Logosu

Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Turgay Kıran ve Galatasaray Spor Kulübü İletişim Koordinatörü Sara Koral Aykar, kulübümüzün 100. Yıl etkinlinklerinde kullanılacak olan 100. Yıl logosunu Galatasaray Sportif AŞ Binası'nda düzenledikleri bir basın toplantısıyla tanıttılar.

2005’in Modası!
Galatasaray’ımızın 100. Yılında kulanacağı özel logo nihayet belirlendi. 6 aylık süre boyunca binlerce Galatasaraylı birbirinden güzel ve farklı tasarımıyla, 100. yılımıza damgasını vuracak logoda pay sahibi olmak için yarıştı. Amaç, Galatasaray'ın bu özel yılına en uygun logoyu ortaya çıkarabilmekti. İşte 100. yıl logosu seçiminin merak edilen 6 aylık öyküsü...

Nisan ayının sonlarında, Hürriyet gazetesinde bir ilan yayınlandı. İlan, ‘Galatasaray’ımızın 100. yıl logosunu siz yapın’ başlığını taşıyordu. İlanın metni ülkemiz için pek de alışılmış olmayan bir çağrıda bulunuyordu. Galatasaraylılar’dan 2005 yılında başlayacak 100. yıl etkinliklerinde kullanılacak, Galatasaray’a yakışan, bu tarihi yıldönümünü temsil edebilecek yaratıcı çalışmalarını göndermeleri isteniyordu.

Hürriyet Gazetesi’nde yayınlanan ilan daha sonra Galatasaray’ın kendi mecralarında da (resmi sitede ve dergide) tekrarlandı.

Etki büyüktü. Sanki Türkiye’nin ve dünyanın dört bir yanında yaşayan Galatasaraylılar böyle bir çağrıyı bekliyorlarmışcasına hazırlanmışlardı. Duyurularda belirtilen adreslere, kısa bir süre sonra birbirinden güzel ve farklı 100. yıl logo tasarımları ardı ardına gelmeye başladı.

Hedef, Katılımcılık
"Aslında amacımız 100. yıl öncesinde bir hareketlilik yaratmak ve Galatasaraylılar’ı katılıma davet etmekti" diyor 100. Yıl Komitesi Başkanı Turgay Kıran. İster amatör, ister profesyonel Galatasaray için düşünen zihinler, bu sefer Sarı-Kırmızı için çizebilir, tasarlayabilirdi: "Her Galatasaraylı’yı 100. yılımızda hep birlikte olmaya davet etmek istiyorduk. Yarışma, hedeflediğimiz katılımcılığı ortaya çıkarabilecek en iyi araç oldu".

Nitekim öyle oldu. Bir logo tasarımı yarışması için kaç tane katılım olabilir? 40? 70? 180? Belli bir uzmanlık gerektiren, en azından bir miktar çizim becerisi gerektiren bu yarışma, konu Galatasaray olunca sınırlarını genişletmekle kalmadı, adeta patlattı! Evet, herkes iyi çizemiyordu, belki de çoğu hayatlarında ilk kez kalem-kağıda sarılıp sanatsal bir faaliyet içine giriyorlardı. Ama ne farkeder, Galatasaraylılar’ın hayal gücü vardı!

Kulübe ulaşan logo önerilerinin sayısı binlerle ölçülüyordu. Yarışma fikrinin arkasında yatan ‘katılımcılığa çağrı’ hedefini bulmuştu. Adana’dan Urfa’ya, Nazilli’den Los Angeles’a, Trabzon’dan Silifke’ye, Kore’den Hollanda’ya ülkenin ve dünyanın dört bir yanından binlerce (tam olarak 3.427!) örnek masalarımızı, bilgisayarlarımızı doldurmuştu.

İlkokul Öğrencileri Bile....
"Biliyorum, bu kağıda çizdiklerim güzel olmadı. Eminim ki siz daha iyisini çizebilirsiniz. Benimkisi kafamda var esas ve çok güzel oldu bana göre!"

Bu satırları yazan 9 yaşındaki Nurullah, "kafalarındaki"ni okul defteri kağıtlarına özene bezene çizip gönderen ilkokul-ortaokul çağındaki genç Galatasaraylılar’a sadece bir örnekti. Sadece çocuklar mı? Elbette hayır. Adı reklam dünyasınca bilinen birçok ünlü grafiker ve art direktör, bağımsız tasarımcılar, eli yatkın, çizime yetenekli üniversite öğrencileri, genç-yaşlı yüzlerce Galatasaraylı hep birlikte 100. Yıl logomuz için çalışıyordu... İyi, kötü, mükemmel veya vasat… Gönderilen hiçbir esere böyle bir sıfat yakıştıramıyorduk, çünkü bizler için her çalışma, Galatasaray’ın 100. yılına Galatasaraylılar’ın daha o günden yaptığı en büyük katkıydı…

Ancak 3.000’i aşan 100. yıl logosunun, yarışma ilanlarında belirtildiği gibi, "halkoyu"na sunulması mümkün değildi. Özel gündemle toplanan 100. Yıl Komitesi’nin üyeleri ilk elemeyi yaptıklarında, ellerinde hala 100’e yakın logo vardı. Ancak 2. toplantıda eser sayısı 16’ya indirilebildi. Oysa ilanda halkoyuna sunulacak eser sayısının 10 olacağı bildirilmişti. Haziran ayının sonunda resmi sitemizde logo adayları açıklandı. 3 hafta süren oylama süresi boyunca logolar Galatasaraylılar’ın beğenisine sunuldu. Resmi sitede yapılan oylamaya, bazı gazeteler de kendi sayfalarında eşlik etmek istedi. 3 hafta sonra toplam 13.000 Galatasaraylı'nın oyu 16 değişik logo arasında dağılmıştı. İlk 3’e giren logolar ise ayrı bir tartışma yaratmıştı. Birinci seçilen logonun, İngiliz Premier Ligi’nin aslanıyla benzerliği gözden kaçmamıştı. İkinci gelen logo ise, Galatasaray’ın 1920’li yıllarda ilk kez kullandığı "gayın-sin" logosuyla bugünkü logoyu birleştiriyordu. Logoların Seçici Kurul’a gönderilme vakti gelmişti. Seçici Kurul üyelerini zor saatler bekliyordu…


Gönüllü Üyeler
Seçici Kurul üyeleri, gönüllü olarak biraraya gelen, alanında uzman Galatasaraylı profesyonellerden oluşuyordu. Okan Bayülgen, Faruk Bil, İzzeddin Çalışlar, Tuncay Çobanoğlu, Levent Erden, Mehmet Ali Erdoğan, Ateş Ünal Erzen, Fatoş İnhan, Turgay Kıran, Ebru Köksal, Yavuz Özçelik, Mehmet Şenol, Osman Uslu, Ahmet Ünüvar ve Ahmet Yolalan, 27 Temmuz tarihinde Mecidiyeköy’deki binamızın 1. katındaki büyük toplantı salonunda biraraya geldiler. Uzun saatler süren toplantının bitiminde alınan karar, tam anlamıyla "profesyonelce" idi. Uzmanlar, internet sitesinde yapılan oylamada dereceye giren eserleri tek tek incelemiş ve aralarından Galatasaray’ın 100. yılını taşıyacak güce sahip bir eser maalesef olmadığı kararını almıştı. Birinci olarak en büyük sorun, halen kullanılmakta olan Galatasaray logosunun birçok eserde doğrudan yeralmasıydı. "100" rakamı ile "Galatasaray logosu"nun kombinasyonuları güzeldi elbette ama Galatasaray, yeni bir logo istiyordu. 100. yılını bu yeni logo ile başlatmak ve 2005’de yeni logonun simgelediği yeni bir marka oluşturmak istiyordu: 100. Yıl Markası... Kurul üyelerine göre, Galatasaray 100. yılını simgeleyecek logo, Galatasaray’ın yeni vizyonunu, yenilikçiliğini içinde barındırmalı ve şanlı geçmişini geleceğe taşıyacak bir kılavuz olmasının yanı sıra yepyeni olmalıydı. Böyle bir logo da Türkiye’nin, hatta dünyanın logo tasarımında uzmanlaşmış, üstünlüğünü bugüne kadar yaptığı ve halkın belleğine kazınmış üstün logo tasarımlarıyla çoktan kabul ettirmiş isimler tarafından yapılmalıydı. Türkiye’de bu kelimelerle tanımlanabilen isimlerin sayısı ise bir elin parmaklarının yarısını bile geçmezdi.

Seçici kurul üyelerinin tümünün oybirliğiyle Galatasaray 100. Yıl logosunun tasarımını üstlenmesi için teklif götürülmesi kararlaştırılan firma, kurucuları arasında ünlü tasarımcıların da bulunduğu Bek Ajans oldu. Seçici Kurul üyelerinden, Galatasaraylılar Derneği Başkanı Ahmet Yolalan’ın girişiminden olumlu yanıt almasıyla 100. yıl Logosunun seçimi macerası, yeni bir safhaya giriyordu.

Denemeler Yapıldı
Bek Ajans, yaklaşık 1 ay sonra yepyeni bir tasarım anlayışıyla, verilen ayrıntılı brief’e uygun olarak hazırladığı 100. Yıl Logosu önerisiyle Seçici Kurul’un karşısına çıktı. İkinci kez toplanan Kurul, yeni öneriyi büyük çoğunluk oylarıyla kabul etti. Teknik bir düzeltme sürecinin ardından yenilenen logo önerisi, Galatasaray Yönetim Kurulu’nun karşısına çıkmaya hazırdı.

Galatasaray Yönetim Kurulu, Pazarlama A.Ş.’nin de onayını alarak (çünkü yeni logonın birçok ürün üzerinde olacağı için, sadece güzel olması yetmiyordu; aynı zamanda uygulanabilir olması nakışa, baskı uygulamaya "gelmesi" gerekiyordu.) Bek Ajans’ın hazırladığı logoyu kabul etti. Bu süreçte, Galatasaray Pazarlama A.Ş., yeni logonun ilk uygulamalarını büyük bir gizlilik içerisinde değişik ürünler üzerinde gerçekleştirmişti bile.

Dergimiz çıktığında, bütün Galatasaraylılar yeni 100. Yıl logosuyla tanışmış olacak. Yıllardır Galatasaray denince Galatasaray logosunu görmeye alışık olan gözler, yeni logoyu ilk kez gördüğünde büyük olasılıkla başlangıçta yadırgayacak. Ama yenilikçiliğin simgesi olan Kulübümüzün 100. yıl için gerçekleştirdiği bu radikal adıma en çabuk uyumu da yine biz Galatasaraylılar göstereceğiz. Çok kısa bir süre sonra yeni logomuz tişörtlerin üzerinde, otomobil camlarında, bayraklarda, iş yerlerinde ve evlerde, kısacası her yerde olacak. Ona alışacağız ve eminiz ki gururla üzerimizde taşıyacağız.


Kaynak: Galatasaray Dergisi -Ocak 2005