24 Ekim 2026 Cumartesi 16:48
Galatasaray Lisesi 163. dönem öğrencileri için 138. dönem mezunları tarafından oryantasyon düzenlendi

Geleneksel olarak düzenlenen Galatasaray Lisesi oryantasyon gezisi Galatasaray Üniversitesi, Boğaz’da tekne turu ve Galatasaray Adası ziyareti sonrasında Ali Sami Yen Spor Kompleksi RAMS Park’ta devam etti. Özhan Canaydın Konferans Salonu'ndaki etkinlikte Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Dursun Aydın Özbek ve öğrenciler bir araya geldi.
Başkan Dursun Aydın Özbek, öğrencilere hitaben şu konuşmayı yaptı:
"Hepiniz Galatasaray’ın stadına, Ali Sami Yen’e hoş geldiniz. 101. dönem bir ağabeyiniz olarak sizleri burada görmek, sizleri burada ağırlamak bizim için çok büyük bir gurur kaynağı. Çünkü siz bizim geleceğimizsiniz. Yaklaşık 60-70 sene geri gittim. Ben de sizin gibi Galatasaray’ın lisesinde okunmuş bir ağabeyinizim. Yatılı okudum.
Değerli kardeşlerim, çok önemli bir mektepte, tarihi olan, geçmişte izleri olan, büyük devlet adamları yetiştirmiş, siyasetçi yetiştirmiş, bilim adamı yetiştirmiş, edebiyatçı, ressam, aklınıza ne gelirse Türkiye'nin insan kaynağına büyük destek vermiş bir mektebin talebelerisiniz.
Dolayısıyla bunun kıymetini bu yaşlarda anlamanızı istiyorum. Çünkü ben kendimi sizin yaşlarınızda hayal ettiğim zaman okuduğumuz mektebin o zamanlarda kıymetini pek anlayamadık mı diyeyim yahut da fark edemedik mi diyeyim ama size bir ağabeyiniz olarak şimdi diyorum ki okuduğunuz mektebin kıymetini bilin, mektebi yaşayın. Çünkü zaman çabuk geçiyor, şurada üç-dört sene sonra mezun olacaksınız. Ayrılıp gittiğinizde bu özlemi, okulu, mektebi, doyasıya, yaşamanın ne demek olduğunu o zaman anlayacaksınız.
Ama bugünden fark etmenizi istiyorum, çok değerli bir okuldasınız, çok değerli bir kültürün parçalarısınız. 1961 senesinde Galatasaray Lisesi'ne girdim, yatılı olarak okudum. Galatasaray Lisesi'nin özelliklerinden bir tanesi, örneğin bu dönem de öyle olduğunu düşünüyorum, Türkiye'nin her yerinden gelen talebelerin buluştuğu, harman olduğu bir yer. Edirne'den tut Van’a kadar, Trabzon'undan Antalya'sına kadar her bir yerden talebeler vardı. Ve en büyük özelliği de mektebin hiçbir sınıf farkı gözetmeden örneğin benim yanımda oturan arkadaşım o dönemin başbakanının yeğeniydi, fark etmiyor.
Galatasaray'ın en büyük özelliği bu. Mektebin kapısına girdiğiniz zaman sınıf farkı yok. Herkese eşit, herkes aynı eğitimi alıyor ve herkesin önüne aynı derecede şanslar geliyor.
Özellikle bir şeyi vurgulamak istiyorum. Yatılı okuduğumuz dönemde yatak muhabbetlerini siz de yaşıyorsunuz şu anda. Muhabbet ettiğimiz zaman, o dönemde Galatasaray Spor Kulübü'nün başkanı rahmetli Selahattin Beyazıt ağabeydi. Selahattin ağabey hem Galatasaray Spor Kulübü gibi bir kulübün başkanı, aynı zamanda da büyük bir iş adamı. Türkiye vergi rekortmeni o zaman. Selahattin ağabey zaman zaman mektebe gelirdi biz kendisini hayranlıkla izlerdik. Ve yatakhane muhabbetlerinin en önemli konularından bir tanesi, hep dua ederdik gece yatmadan, Allah'ım bize öyle bir gelecek hazırla ki biz Selahattin ağabey gibi önemli bir iş adamı olalım, Türkiye'ye faydası olan, Türkiye'ye yatırımlar yapan bir iş adamı olalım, aynı zamanda da Galatasaray Spor Kulübü'nde başkan olalım. Bu ikisi birbirinden ayrılmaz bir parçaydı. Evet, Galatasaraylının özelliği, hayal kurar ve hayallerinin peşinde koşar.
Ben de öyle bir ağabeyinizim. Yatakhane hayallerimin peşinden koştum, iş hayatım oldu, çocuklarım oldu, torunlarım oldu ve Galatasaray Spor Kulübü'nde de başkan oldum. Benim çocuklarıma ve torunlarıma bırakacağım en önemli miras, Galatasaray Spor Kulübü'ne vermiş olduğum bu hizmettir. Bu dönemde Galatasaray için yaptıklarım, planladıklarım ve önümüzdeki dönemlerde de yapacaklarım, benim çocuklarıma en önemli bırakacağım miras olacak. Dolayısıyla sizlerin de hayal kurmanızı, bu manada da hayallerinizin peşinden koşmanızı istiyorum. Emin olun bana, eğer inatla hayallerinizin peşinde koşarsanız bunun gerçek olduğunu göreceksiniz. Çünkü çantanızda Galatasaray Lisesi gibi bir okuldan mezuniyetiniz olacak. 500 seneyi aşan bir kültürden geliyor, onun birikimi var, yetiştirdiği insanlar, değerleri, Galatasaray'ın büyüklüğünü sağlıyor.
Değerli arkadaşlar, Galatasaray Spor Kulübü de biliyorsunuz 1905 yılında sizin gibi o sıralarda oturan, Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından kurulmuş bir kulüp. Dünyada tek. Bu kulüp, süreçte, zaman içinde, bir dünya markası haline geliyor ve Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşu haline geliyor. Buna emek veren ağabeylerimize ve buna emek veren yöneticilerimize, bu vaziyete getiren, bu derece önemli bir kulüp haline getiren Galatasaraylılara buradan kuvvetli bir alkış gönderelim. Onlara teşekkür ederim.
Değerli kardeşlerim okulu doyasıya yaşayın. Bugün, 60-70 sene geriye baktığım zaman, sizlerin yerine kendimi koyduğum zaman, hep şunu görüyorum, etüt saatlerini yaşıyorum. Tevfik Fikret salonunun önünde bir koridor vardı. Biz oraya hafızlar koridoru diyorduk. O koridorda volta atarak kitaplarımızı okur, çalışacağımız şeyler varsa çalışırdık. Tabii bunun yanında da sportif manada da hiç kimseye, hiçbir okula, mektebe nasip olmayan sportif faaliyetlerimiz de vardı. Okulun, mektebin bize sunduğu şartlar, o zaman da çok iyiydi. Dolayısıyla, bunu doya doya yaşamak lazım. Sizlerin 163. dönem olarak önünüzde büyük bir gelecek var. Özellikle hem Türkiye için hem Galatasaray için büyük bir gelecek var.
Galatasaray'dan vazgeçmeyin. Çünkü kendimi Galatasaray'a borçlu hissediyorum. Hem bunu iş hayatımda bu borcumu ödemeye çalıştım, bilahare de Galatasaray Spor Kulübü'ne hizmet ederek de bunu ödemeye devam ediyorum. Lütfen siz de kendinizi aynı borçluluk seviyesinde hissedin. Çünkü mektep bize, ulaşamayacağımız seviyede bazı değerler kattı. Şimdi bu söylediklerim belki biraz, afaki gelebilir. Ama hayata atıldığınızda göreceksiniz. Hayata atıldığınızda göreceksiniz. Mektebin nasıl size faydası olduğunu, mektebin size neler kattığını, iş hayatına atıldığınız zaman bunu çok net göreceksiniz. Bunu yaşamış birisiyim. Örneğin 1970-71 senesinde Galatasaray Lisesi'nden mezun olduk. O günkü şartlar çerçevesinde ticarete atılmam gerekiyordu geçim derdinden. Hangi kapıyı çaldıysam en büyük referansım Galatasaray Lisesi mezunu olmaktı. Bu referans her kapıyı açtı. Bunu bir ağabeyiniz olarak size söylüyorum ki bunu siz artık kendi zihninizde kendi hayalinizde yoğurun ve geleceğinizi de ona göre hazırlayın.
Dolayısıyla sevgili arkadaşlar sizin yerinizde olmayı çok isterdim. Zaman acımasız, zaman çabuk geçiyor. Mektepten mezun olalı bir 60 küsür sene geçmiş. Burada hem bu döneminizin, yaşınızın, bu mektebin kıymetini bilin. Ayrıca Galatasaray Spor Kulübü'ne hizmet etmeyi de kendinize şiar edin. Çünkü bu kulüp bize, Ali Sami Yen ağabeyimizin mirası. Bu mirasa hepimizin sahip çıkması lazım. Onun için değerli kardeşlerim ben sizleri burada görmekten son derece memnun oluyorum. Her zaman gelin. Her zaman buralardaki varlığınızı hissettirin. Maçlara da bekliyoruz. Hepinize başarılar diliyorum. Hepinize güzel günler diliyorum. Hepinize saygılarımı sunuyorum."
Başkan Dursun Aydın Özbek’in konuşmasının ardından kulübümüzün 121. yılına özel olarak hazırlanan videonun gösterimi yapıldı. Müze ziyareti sonrası oryantasyon gezisinin son durağı ise Galatasaraylılar Derneği oldu.