9 Ocak 2022 Pazar 18:25
Galatasaray Dergisi Artık Dijital!
20 yıl önce yayın hayatına başlayan Galatasaray Dergisi, 2022’ye yepyeni bir içerik, yeni bir editöryal yaklaşım ve yepyeni bir tasarım ile giriyor.
Tam 212 sayfalık içeriğiyle, Galatasaraylıların çok uzun zamandır özlemini duyduğu kaliteli içeriğiyle ve tasarımıyla Galatasaray Dergisi, bu sayıdan itibaren dijital yayına başlıyor ve ilk sayısı tüm Galatasaraylıların okumasına ücretsiz olarak açılıyor!
Galatasaray Dergisi’nin kurucusu ve eski Genel Yayın Yönetmeni Mehmet Şenol’un ekibiyle birlikte hazırladığı bu yeni sayı, çok zengin içeriği ve tasarımıyla Galatasaray'ın büyüklüğünü, çeşitliliğini, derinliğini, kapsayıcılığını ve entelektüel kapasitesini sergiliyor. Futbol dışında da Galatasaray camiasının isimlerini konuk eden yeni dergi, sosyolojiden sanata, felsefeden tiyatroya, gençlerden duayenlere, kadınlardan tarihe, kitaplardan branşlara, söyleşilerden anekdotlara, ay boyunca okunabilecek dopdolu içeriğiyle Galatasaray’ın Gelenekten Geleceğe sonsuz sürekliliğini temsil etmeye devam ediyor.
Yeni Galatasaray Dergisi’nin tüm içeriğini ücretsiz olarak aşağı linkte tıklayarak, okurlara kolaylık sağlayıcı birçok yardımcı özellikleri içeren özel e-dergi programıyla okumaya başlayabilirsiniz…
Galatasaray Dergisi'ni ücretsiz olarak okumak için TIKLAYIN!
Galatasaray Dergisi’nin bu sayısında neler var?
GALATASARAY VE BEN
Ünlü karikatürist Behzat Taş, Oğuz Arallı Gırgır günlerinden bu yana aşina olduğumuz çizgileriyle artık Galatasaray Dergisi okuyucularına Galatasaraylı günlerini, anılarını anlatıyor. Geçmiş, bugün, gelecek… Behzat Taş’ın kaleminden…
FUTBOL VE HAYAT
Hayat futbola fena halde benziyorsa ikisinin kesiştiği noktalara bakmadan geçmek olmaz. Okuduğumuz kitaptaki bir satır, şans eseri karşılaştığımız bir fotoğraf karesi, bir internet sitesi ya da sokakta yürürken karşılaştığınız bir “an” …Futbol ve Hayat, Galatasaray Dergisi’nde…
FORUMLARDAN WHATSAPP GRUPLARINA: TARAFTARLIĞIN DİJİTAL HALİ
Eskiden mahalle vardı. Stada oradan gidilirdi. Sonra internet icad oldu, taraftarlar forumlarda bir araya gelmeye başladı. “Alisamiyen.net” örneğinden taraftarlığın forumlardan whatsup gruplarına evriminin ilk aşamalarına sosyolojik bir yakından bakış, Dr. Anıl Sayan’ın kaleminden..
DOĞAN HASOL
Galatasaray’da kürsüye konuşmak için çıktığında salonun sessizleştiği, üyelerin can kulağıyla dinlemeye hazırlandığı isimler vardır. Galatasaray yakın tarihinin anıtsal çınarlarından Doğan Hasol, işte bu isimlerden önde gelenlerindendir. Bu sayıdan itibaren başladığımız, her sayıda bir Galatasaray duayenini tanıtacağımız yazı dizisinin ilk konuğu Doğan Hasol oldu. Keyifle okuyacaksınız…
KRİPTO VARLIKLAR VE BLOCKCHAIN DÜNYASI
Bugünlerde hepimizin duyduğu; yazılım, teknoloji finansın geleceği dendiğinde bahsedilen bu “kripto varlıklar” ne? “Merkeziyetsiz” bir dünya lafıdır gidiyor; yeni bir siyasi grup mu bu? NFT denen bir şey girdi hayatımıza. NFT ne ki? Daha bunları sindirememiş iken bir de karşımıza “metaverse” diye bir şey çıktı. Bilgilendirici ama merakınızı daha da çoğaltacak bir yazı sizi bekliyor. Sırtınızı yaslayın ve zihninizi boşaltın. Volkan Yılmaz, Altuğ Öztürk, Devrim Danyal ve İsmail Hakkı Polat, “yeni dünya”nın şifrelerini Galatasaray Dergisi okurlarına anlatıyor.
2024 PARİS OLİMPİYATLARI’NA 24 GALATASARAYLI OLİMPİK SPORCU GÖNDERMEK
Galatasaray, Türkiye’nin ilk kez katıldığı 1924 Paris Olimpiyatları’nın 100. Yıldönümünde yine Paris’te düzenlenecek olan 2024 Paris Olimpiyatları’na 24 Galatasaraylı Olimpik Sporcuyu gönderebilmek için 3 yıl sürecek büyük bir çalışmanın düğmesine bastı. Projenin ayrıntılarını Galatasaray Spor Kulübü 2. Başkanı Polat Bengiserp ve Yönetim Kurulu üyeleri Özgür Kalelioğlu, Ozan Şener ve Işıtan Gün’den oluşan hazırlık komitesi üyelerinden öğreniyoruz… Ve tabi bu vesileyle, 98 yıl öncesinin müthiş Paris’e gidiş hikayesini…
ALEXIA IOANA CARUTASU’NIN RÜYASI
Galatasaray Kadın Voleybol Takımımıza bu yıl katılan Alexia, Romanya’dan ülkemize gelen en başarılı isimlerden biri. Henüz 2003 doğumlu ve Vakıfbank’tan bu sene takımımıza geldi. Pasör çaprazı olarak ne kadar kaliteli ve büyük gelecek vaat eden bir voleybolcu olduğunu herkese gösterdi... Alexia ile Galatasaray Dergisi için keyifli bir sohbet yaptık…
MANİTA KRALI
Bundan 81 yıl önce, çok soğuk ve karlı bir cuma akşamında, takımının maçında oynadıktan sonra birliğine katılmak üzere Karaköy’den köprüye yürüyen gencecik bir futbolcuyu kaybettik. Bir zamanlar bu topraklarda Buduri namında gencecik bir filiz açtı. Ölümü herkesi perişan etti, en fazla da Galatasaraylıları... Boduri’nin, Galatasaray’ın en namlı sol içi Nikolas Alexandridis Vafiadis’in hüzünlü öyküsünü Mehmet Yüce okurlarımız için kaleme aldı.
MURAT YANKI: BAĞBOZUMU’NUN 9000 YILLIK ANADOLU YOLCULULUĞU
Ülkemizin en iyi sommelier’lerinden biri olan Murat Yankı ile bağcılık, yeme-içme kültürü ve üzerinde yaşadığımız toprakların bu konuda müthiş tarihi üzerine tadına doyulmayacak bir sohbet Galatasaray Dergisi’nde...
MAURICE ARMANDO TORRES
1991 doğumlu, 2.01 metre boyundaki Galatasaray erkek voleybol takımımızın pasör çaprazı Maurice Torres, bu sezon Galatasaray’da ikinci sezonunu yaşıyor. Porto Riko Voleybol Milli Takımının kaptanı olan Torres’le Galatasaray’dan, küçük Luca’ya keyifli bir sohbet yaptık…
FORMADAN NUMARAYA DOĞRU...
Bugün o kadar kanıksadık ki, formaların arkasında numara olması kadar doğal ne olabilir diyoruz, değil mi? Oysa formaların arkasına numara yazılmasının da bir tarihi var, hikayesi var. Üstelik bu tarihte yine bir ilk var: Bu toprakların futboluna da formaların arkasına numara yazma uygulamasını Galatasaraylılar başlattı! Yazarımız Arzu Keskin bizi tarihte keyifli bir yolculuğa çıkarıyor.
“AYNI SAYFA”DA OLMAK
Galatasaray camiasının yakından tanıdığı iki isim: Sebla Key ve Zeynepgül Onay Ene... Kadın Basketbol Takımımızın yeniden yapılanmasında önemli rol üstlenen “süper ikiliyi” dergimize konuk ettik, sezon başından bu yana yapılanları ve yepyeni projeleri kendilerinden dinledik.
KÜLTÜR, SANAT, SELİLOZ KOKUSU…
Bukoleon Sarayı’ndan Müze Gazhane’ye, Melek oyunundan Kulüp dizisine, yeni çıkan spor kitaplarından Evgeny Grinko konserine…. Galatasaraylılara kültür, sanat, kitap, tiyatro, sergi, konser tanıtımları, tavsiyeleri…
89 NUMARALI HAYALLER
Koronavirüs salgınına küçük bir Galatasaraylı’nın gözünden bakmak ister misiniz? Yusuf, bize iki yıldır içinde olduğumuz ve anlaşılan yeni çıkan “Omicron” mutasyonu ile daha devam edecek süreci anlatırken, salgının futbola darbesini ve de futbolu yönetenlerin oyuna bakışını da ortaya seriyor…
GALATASARAY SOYKÜTÜĞÜ
Bir eğitim kurumu olarak Galatasaray, Türkiye’nin Cumhuriyet yıllarında aslında 1800’lü yılların başından itibaren damgasını vurmaya başladı. Devlete kadro yetiştirmek için başlayan sürecin bugün geldiği noktayı ve Galatasaraylılığın olası geleceğini, ünlü sosyolog Besim Z. Dellaloğlu yazısında tartışıyor.
GALATASARAY’IN MÜZESİ, GELENEĞİ, YAPI TAŞLARI
Galatasaray’ın modern çağın bir kurumu olarak müzecilik alanında 18. Yüzyıldan itibaren başlattığı ve adım adım geliştirerek bugüne taşıdığı olağanüstü geleneğin ayrıntılarını tarihçi İzzeddin Çalışlar kaleme alıyor.
BİLMEYE CESARET ETMEK: AYDINLANMA
Galatasaray’ın takipçisi olduğu Aydınlanma düşüncesinin ne olduğunu hatırlamak ister misiniz? Jean-Jacques Rousseau’dan Galatasaray’ın Hami Başkanı Tevfik Fikret’e, bu dünya görüşüne Mustafa Hazım Bayka’nın dergimiz için kaleme aldığı yazısıyla yakından bakıyoruz.
ORHAN AĞABEY’İ ANLATMAK...
Galatasaray, öylesine büyük bir hazine ki, o devasa saklı sandığın kapağını açtığınızda geçmişin ve bugünün paha biçilmez hazineleriyle tek tek tanışıp bu markanın büyüklüğüne bir kez daha hayran oluyorsunuz…Yaşamının her anını çalışmayla, mücadeleyle geçiren, doksan yılı aşkın koca bir ömrü 90 kitapla dolduran Orhan Koloğlu’nu onun en yakın dostlarından, tanınmış yayıncı ağabeyimiz Fahri Aral dergimiz için anlatıyor…
KOCA FAİK BEY
Bundan tam 79 yıl önce Galatasaray tarihinde çok önemli bir isim, İdmancıların Şeyhi olarak tarihe geçen 41 numaralı üyemiz Faik Üstünidman hayata gözlerini yumdu. Kurucularımızın jimnastik öğretmeniydi; onları, aslında bu topraklarda o zaman yaşayan birçok öğrencinin kalplerine spor aşkını düşüren O’ydu.
İKİ, ÜÇ VE DAHA FAZLA FANATİK GALATASARAYLI
“Hereke tren istasyonu, demiryolcu babam 200 metre uzunluğundaki marşandizin istasyonda boşaltılacak yükünün olduğu vagonu rampaya yanaştırıyor. Makiniste bayrak sallıyor, sarı yavaşla, kırmızı dur, çeşitli ritüellerle işaret veriyor. Hayal meyal, sallanırken seyrettiğim ilk ve ömrüm ne kadar vefa ederse sallayacağım sarı kırmızı bayraklar...”Nazmi Hasdemir’in keyifli kaleminden geçmişten bugüne bir taraftar yolculuğu…
SEVDAN BİR ATEŞ
Çok erken kaybettik Volkan İşçen’i. Henüz 50 yaşındaydı. Kapalı döneminin unutulmaz isimlerindendi. Yaptığı pankartlar, yalnızca yarım ekmekle ve yalnızca yol parasıyla sabahlamalar, Kadıköy’de Galatasaray bayrağını hiç yere indirmeme inadı… Bir zamanlar pankartlarıyla Ali Sami Yen’in özgün rengini verenlerden Karşı uA Grubunun üyeleri, arkadaşları Volkan için Galatasaray Dergisi’ne yazdı…
DIGITAL ŞAMPİYONLAR...
Bolulu, Zergsting, Mojito, Alive, Irean, Crazy, Basei, Padden, Luana... Ya da gerçek isimleriyle; Onur Can Demirol, Onur Ünalan, Berk Kocaman, Young Cheol Heo, Chaehee Kim, Ömer Onay, Ege Acar Koparal, Berkant Kayhan... Evet, belki futbolcularımız kadar, basketbolcularımız kadar ismen bilinmiyor ama onlar da Türkiye şampiyonu oldu ve kupalarını hep birlikte kaldırdılar. Üstelik kendilerini takip eden on binlerin alkışlarıyla...
YAKIN PLAN
Arşivlik fotoğraflarla günümüzden görsel anlar.
GEÇEN AYIN HABERLERİ
Geçtiğimiz ay sarı kırmızıya dair olanlar, toplantılar, kaybettiklerimiz, transferler, amatör şubelerden gelen birincilikler, şampiyonluklar, haberler… Tümü bu sayfalarda kayıt altında…
MAÇGÜNÜ
Galatasaray’ın bu sezon oynadığı karşılaşmalar; hikâyeleri, değerlendirmeleri ve fotoğraflarla Galatasaray Dergisi’nde. Futbol, basketbol, voleybol, sutopu… Kadınlar, erkekler… Kadrolar, yorumlar, puan durumları… Arşivlik Galatasaray spor kayıtları…
KADROLAR
Galatasaray’ın takımları, sporcuları, hocaları, teknik kadroları, branş idarecileri… Galatasaray’a sporda temsil eden herkes… İsim isim, fotoğraflarıyla bu sayfalarda…
TARİHTEN SAYFALAR
Nostalji güzeldir. Hele ki Galatasaray gibi bir tarihiniz varsa. Eski gazete kupürleriyle, zaten hiç akıllardan çıkmayan anılarımızı yâd ediyoruz...
NBA’DE PARLAYANLAR
Dünyanın en çok takip edilen, en iyi basketbolcularının sahne aldığı basketbol ligi NBA’de, dergimiz baskıya girdiği günlerde 40. maçlar oynanıyordu. Süper ligin yarısı tamamlanırken öne çıkan 5 takımı ve 5 yıldızı Ünsal Yılmaz, dergi okurları için yazdı.
ASLAN PARÇASI
Bize gönderdikleri fotoğraflarıyla Galatasaray Dergisi’nde Galatasaraylılar…
BULMACA
Galatasaray’ın bugününden, gündeminden, tarihinden 6 soru… Hemen cevabını bulup gönderenlerden 5 okurumuza forma…